Potpore Ministarstva ostvarilo 14 malih brodara

Photo Krilo_18.jpg
Potpore za gradnju trupa i rekonstrukciju putničkih i izletničkih brodova nakon javnog natječaja Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u 2012.  godini ostvarilo je 14 privatnih brodara - malih poduzetnika za 13 brodova i jednu brodicu.

Ukupna potpora male vrijednosti za 2012. godinu iznosi 3,9 milijuna kuna, od čega će se za 10 gradnji trupa izdvojiti 3,4 milijuna kuna, te oko 470 tisuća kuna za 4 rekonstrukcije postojećih plovila. Državna potpora malim brodarima iznosi 8 posto cijene gradnje trupa ili rekonstrukcije brodova/brodica/jahti u domaćim brodogradilištima.

Na natječaj raspisan u svibnju o.g. pristiglo je 19 ponuda, od čega 12 zahtjeva za potpore gradnje i 7 za rekonstrukciju postojećeg plovila. Zbog neispunjavanja uvjeta, odbijena su dva zahtjeva za gradnju i tri za rekonstrukciju.

Vlada RH 4. lipnja 2010. prihvatila je Program izgradnje i rekonstrukcije putničke i izletničke flote i za trogodišnje razdoblje provedbe programa u državnom proračunu osigurala 12 milijuna kuna.

Programom se financira gradnja trupa i rekonstrukcija putničkih i linijskih brodova do 100 BT-a, izletničkih brodova do 50 BT-a, školskih brodova, jahti za gospodarske namjene i brodica za gospodarske namjene (izuzev ribarskih), te brodica namijenjenih unapređenju, ispitivanju i zaštiti mora u hrvatskim brodogradilištima.

Ciljevi programa su poboljšanje sigurnosti plovidbe i zaštite okoliša, stvaranje uvjeta za podupiranje malog i srednjeg privatnog poduzetništva, te jačanje hrvatskih brodara pred ulazak RH u Europsku uniju.