Zbog jakog nevremena havarirane dvije jedrilice u dubrovačkom akvatoriju, nema ozlijeđenih

Photo SAR_14.jpg
Lučka kapetanija Dubrovnik izvjestila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o obavljenim akcijama spašavanja plovila i posada na moru dubrovačkog akvatorija u noći sa stare na novu godinu, nakon što su danas dovršene očevidne radnje na havariranim plovilima.

Djelatnici dubrovačke Kapetanije 31. prosinca 2014. godine u 21.00 sati  zaprimili su poziv u pomoć sa havarirane jedrilice naziva “Elizabeth“ luke upisa Zadar, dužine 14,90 metara sa 11 članova posade slijedom čega su djelatnici Kapetanije odmah isplovili u akciju spašavanja. U trenutku slanja poziva jedrilica se nalazila na poziciji 5 nautičkih milja južno od Grebena, nedaleko Dubrovnika, a dolaskom na poziciju djelatnici Kapetanije utvrdili su da na havariranoj jedrilici nema ozlijeđenih te su oštećeno plovilo uzeli u tegalj do luke Gruž. Očevidom o ovoj pomorskoj nesreći utvrđen je kvar sustava za namotavanje pramčanog jedra koje je zbog olujnih udara vjetra puklo i palo u more.

Netom nakon okončanja prve akcije Lučka kapetanija Dubrovnik zaprimila je u 23.20 sati slijedeću dojavu, odnosno poziv u pomoć sa jedrilice naziva „Cinderella“ luke upisa Zadar, dužine 14,90 metara također sa 11 članova posade koja se u trenutku slanja poziva nalazila na poziciji 2,5 nautičke milje jugozapadno od Grebena, prema otočiću Sv. Andrija kada se dogodio kvar pogonskog stroja. Na havariranoj jedrilici srećom nitko nije ozlijeđen te su nakon obavljenog pregleda djelatnici dubrovačke Kapetanije havariranu jedrilicu doteglili u luku Gruž 1. siječnja 2015. godine u 3.00 sata, kada su ove akcije spašavanja okončane.

Tijekom trajanja ove dvije akcije vremenski uvjeti na moru bili su izrazito nepovoljni uz olujne udare bure, istočnoga vjetra te izrazito valovito more.