Nova luka Gaženica otvorena za trajektni promet

Photo nsl 1 minSHD-GAZ 30-3_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić pustio je u promet Novu luku Gaženicu, zahvaljujući čemu se od danas trajektni promet iz središta grada premješta u novu luku, te se na taj način u potpunosti rasterećuje luka u središtu grada za ulazak i izlazak domaćih i međunarodnih putničkih brodova.

Prigodom otvorenja nove luke, trajektom "Jadran" državnog brodara Jadrolinije, iz Preka s otoka Ugljana prema luci Gaženica u 11.30 sati isplovili su ministar Siniša Hajdaš Dončić i pomoćnik ministra za pomorstvo Igor Butorac, a čime je simbolično obilježeno puštanje u promet.

Nakon uplovljavanja u Novu luku Gaženica, a odgovarajući na pitanja novinara ministar Hajdaš Dončić istaknuo je kako je otvaranje nove luke za trajektni promet od izrazitog značaja, kako bi se centar grada rasteretio od prometnih gužvi, posebice za vrijeme turističke sezone.

Također, rekao je i kako privremena zgrada terminala zadovoljava sve operativne potrebe Lučke uprave Zadar. Naglasio je kako će otočani u povezivanju sa Gradom Zadrom na raspolaganju imati 15 trajektnih linija koje idu direktno u Gaženicu, te osam brodskih linija koje idu na Poluotok, što smatra dobrim prijelaznim rješenjem, koje će se naravno nakon određenog vremenskog perioda od dva mjeseca, ili kroz sezonu, analizirati, i naravno prilagođavati postojećim potrebama.

Da podsjetimo, Nova luka Gaženica, 11. srpnja 2014. godine puštena je u promet za prihvat cruisera, i to nakon završetka infrastrukturnih radova druge faze projekta, čime je počela ostvarivati jednu od važnijih funkcija, zbog kojih je i napravljena, a to je da Zadar bude takozvani "homeport", polazno - odlazna luka brodovima na kružnim putovanjima. Tom prigodom u luku je pristala turistička krstarica Celebrity Equinox, do tada najveći cruiser koji je ticao Zadar.

Tijekom 2015. godine očekuje se porast dolazaka cruisera za novih 40 - 50 posto, prema posljednjim podacima za 2015. najavljen je dolazak 117 najava cruisera, a 114 već i za 2016. godinu.

Inače, projekt Nove luke Gaženica obuhvaćao je tri faze infrastrukturnih radova, od kojih je prva faza LOT I kroz koju su napravljeni pomorski i zemljani radovi, te sekundarni lukobran u vrijednosti od 43.4 milijuna eura počela još u svibnju 2009., a radovi su završeni u svibnju 2011. godine.

Druga faza LOT II/IIIa obuhvaćala je gradnju 1.420 metara obale za dobivanje 12 priveza za trajekte koji povezuju otoke, međunarodna plovila i brodove za kružna putovanja, građenje 300 metara obale za novu ribarsku luku, te gradnju primarnog lukobrana u dužini od 180 metara. Infrastrukturni radovi na drugoj fazi LOT II/IIIa počeli su u listopadu 2010. godine, završeni su u srpnju 2014. godine, a njihova vrijednost je 100.4 milijuna eura.

Za dovršenje luke Gaženica ostala je treća faza koja uključuje izgradnju zgrade Terminala. Radi neočekivano visokih ponuda koje su pristigle za gradnju zgrade Terminala, postavljene su privremene građevine kako bi luka mogla što ranije biti puštena u promet, čija je vrijednost 5,2 milijuna kuna, a troškove je financiralo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Predstavnici Ministarstva su krajem kolovoza 2014. godine s predstavnicima Europske investicijske banke i njemačke Razvojne banke postigli dogovor za financiranje izgradnje reducirane zgrade koja će u konačnici biti jeftinija za gotovo 300 posto od ponude koja je stigla za stari objekt, a iznosila je 50 milijuna eura.

Završetak gradnje zgrade Terminala očekuje se na ljeto 2017. godine.

Današnjem otvorenju i puštanju u promet Nove luke Gaženica prisustvovali su predstavnici Ministarstva, Lučke uprave Zadar, tvrtki graditelja i poslovnih partnera Lučke uprave Zadar, građani Zadra, te drugi uzvanici.
 
FOTOGALERIJA