Sudar brodica u Medulinskom zaljevu, kod Trogira potonuo jedrenjak

Photo nsl PN-MEDULIN LKPU 21-12_14.JPG
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer je zaprimila dvije dojave o pomorskim nesrećama slijedom kojih su pokrenute odgovarajuće aktivnosti na pulskom i splitskom pordručju nadzora sigurnosti plovidbe.

Prva dojava u Središnjicu zaprimljena je jučer, 20. prosinca u 12.45 sati o pomorskoj nezgodi potonuća plovila o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Trogir čiji djelatnici su isplovili na poziciju nezgode u Resnik – Divulje, gdje su zatekli potonuli drveni jedrenjak sa dva jarbola naziva „Arborat“, dužine 19,7 metara, hrvatske zastave i u vlasništvu pravne osobe iz hrvatske. Prema prikupljenim podatcima utvrđeno je da je jedrenjak najvjerojatnije potonuo tijekom boravka na lukobranskom privezištu. Plovilo je potonulo do razine glavne palube dok je nadgrađe ostalo nepotopljeno te za sada nije uočeno onečišćenje mora niti morskog okoliša. Također je utvrđeno da na jedrenjaku nema članova posade, a sa očevidnim radnjama nastaviti će se po izranjanju plovila iz mora, nakon čega će biti pokrenut i upravni postupak radu utvrđivanja odgovornosti u ovome slučaju.

Dojava o drugoj pomorskoj nesreći u MRCC Rijeka zaprimljena je također jučer, 20 prosinca u 18.20 sati od Lučke kapetanije Pula čiji djelatnici su dojavili o sudaru dva plovila u Medulinskom zaljevu. Izlaskom na očevid u medulinsku lučicu djelatnici pulske Kapetanije zatekli su sudionike nesreće u njihovim plovilima, jedno je tip plastični gliser dužine 4,75 metara pogonjen vanbrodskim motorom snage 36,8 kW, luke upisa Pula, kojim je upravljao vlasnik M.Š., hrvatski državljanin te drugo plovilo tipa drvena pasara dužine 6,4 metara pogonjena brodskim motorom snage 13,6 kW, luke upisa Pula, sa dva člana posade, D.L. i Đ.M. od kojih je jedan vlasnik te ujedno i voditelj brodice, obojica hrvatski državljani.

Prema prikupljenim podatcima do sudara je došlo na poziciji mol Financa u Medulinskom zaljevu u 17.45 sati u trenutku dok je drvena pasara isplovljavala iz medulinske luke u smijeru juga kojom prilikom je udarila u plastični gliser koji je u tom trenutku uplovljavao u luku. Uslijed sudara gliser je 'nasjeo' na palubu pasare dok je jedan član posade pasare pao u more, no odmah je izvučen na palubu. U sudaru srećom nitko nije ozlijeđen, a nedugo nakon nesreće na navedenu poziciju doplovila je privatna brodica koja je oba plovila uzela u tegalj do „Kule“ u medulinskoj lučici, gdje su djelatnici pulske Kapetanije potom obavili očevid te će naknadno provesti i upravnu istragu radi utvrđivanja osnova za pokretanje kaznene ili prekršajne odgovornosti sudionika ove pomorske nesreće.

Ovom prilikom opetovano upućujemo apel prema svim sudinicima u pomorskom prometu da tijekom cijele godine poštuju sve odredbe kojima se regulira sigurnost plovidbe morem, da uvažavaju upozorenja o svim opasnostima izlaska u plovidbu morem plovilima kojima moraju biti osposobljeni upravljati i koja moraju biti tehnički ispravna, proipsno opremljena signalizacijskom te svom ostalom opremom koja je nužna za sigurnost svih sudionika u pomorskom prometu.