Održana Konferencija o integriranim pomorskim informacijskim uslugama za sigurniji i čišći Jadran

Photo 1 pmGS-RIKONF 26-8_16.JPG
Konferencija o integriranim pomorskim informacijskim uslugama za sigurniji i čišći Jadran održala se u organizaciji resornoga Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) 23. i 24. kolovoza u Rijeci.

Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, kap. Goran Šarin, ujedno i izaslanik resornoga ministra Olega Butkovića službeno je otvorio Konferenciju 23. kolovoza u sklopu koje je organiziran dan otvorenih vrata Nacionalne središnjice za nadzor i upravljanje pomorskim prometom VTS Hrvatska pri čemu je održana prezentacija rada i razvoja VTS službe od 2011. do 2016. godine u prostoru VTS Hrvatska u Rijeci, dok je 24. kolovoza održana tematska Konferencija na Pomorskom fakultetu u Rijeci, koju su otvorili i pozdravnim govorom obratili se uzvanicima pomoćnik ministra kap. Goran Šarin, ravnatelj Europske agencije za pomorsku sigurnost Markku Mylly, te glavni tajnik Međunarodnog PCS udruženja Richard Morton.

Na dvodnevnoj Konferenciji predstavljen je europski i hrvatski koncept integrirane pomorske situacijske slike za sigurniji i čišći Jadran za potrebe djelovanja svih službi s nadležnostima na moru i unaprjeđenje sigurnosti plovidbe, sigurnosne zaštite i ranog otkrivanja sigurnosnih rizika, onečišćenja i onečišćivača mora, što predstavlja doprinos u prijedlozima i rješenjima kvalitetnijeg povezivanja postojećih sustava pomorskog nadzora i postizanja njihove interoperabilnosti s ciljem povećanja učinkovitosti, kvalitete i sposobnosti reagiranja i usklađenosti kod operativnog djelovanja i izvanrednih događaja na moru.

Na dvodnevnoj Konferenciji, osim brojnih sudionika predstavnika državnih tijela, sudjelovali su također predstavnici slovenske i crnogorske pomorske administracije. Tematska izlaganja o integriranim pomorskim informacijskim uslugama održali su Markku Mylly, ravnatelj Europske agencije za pomorsku sigurnost, Lukša Čičovački, načelnik sektora u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Zdravko Seidel, voditelj odjela u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, dr. Nenad Mladineo, profesor Fakulteta građevinarstva, arhitetkture i geodezije, kap. Rino Bošnjak s Pomorskog fakulteta u Splitu, te Richard Morton i Uwe Liebschner, predstavnici Međunarodnog PCS udruženja.

Pomoćnik ministra kap. Goran Šarin istaknuo je važnost optimiziranog i harmoniziranog prikupljanja i razmjene relevantnih informacija između tijela operativnog nadzora na moru između postojećih sustava iz područja sigurnosti plovidbe, zaštite morskog okoliša, carinskog i i graničnog nadzora, ribolova i obrane, te ostalih ljudskih aktivnosti na prostoru mora  i priobalja. Osim informacijske i operativne podrške koju Republici Hrvatskoj i ostalim državama članicama, Europska agencija za pomorsku sigurnost stavlja na raspolaganje, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture razvija također vlastite sustave i alate za odabir, provedbu i podršku interventnog poslovnog procesa u integriranom poslovnom modelu djelovanja kod izvanrednih događaja na moru kako bi se na optimalan način upravljalo izvanrednim događajem odnosno reakcijom na izvanredni događaj na moru.

Ravnatelj Europske agencije za pomorsku sigurnost Markku Mylly, koji je nazočio oba dana Konferencije, istaknuo je iznimno zadovoljstvo napretkom Republike Hrvatske potpuno implementirajući i primjenjujući Direktivu 2002/59/EZ Europskog Parlamenta i Vijeća o uspostavi sustava nadzora plovidbe i informacijskog sustava, u tehničko-tehnološkom i organizacijskom pogledu, te istaknuo daljnji nastavak pružanja podrške i razvoj postojećih usluga u okviru Europske agencije za pomorsku sigurnost.

Javne  prezentacije s Konferencije objavljene su na web stranici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u dijelu Pomorstvo / Sigurnost plovidbe / >>> Dokumenti.