U tijeku definiranje procedura i postupaka puštanja u slobodan promet plovila koja su u režimu privremenog uvoza

Photo mb-sport.jpg
 U tijeku je usuglašavanje modela jasne procedure za uvoz plovila za sport i razonodu, koja su prethodno bila u režimu privremenog uvoza, a čiji ih vlasnici žele upisati u Hrvatski upisnik jahti i očevidnik brodica.

Hrvatski sabor nedavno je prihvatio izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje predviđaju oporezivanje stopom PDV-a od 5 posto plovila za sport i razonodu, koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013. godine, a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza. Procjenjuje se da je takvih plovila u 2011. godini bilo oko 10 tisuća.

Vlada RH će početkom siječnja 2013. godine utvrditi visinu carinske stope za ta plovila te će tada biti definirane jasne procedure i dokumenti koje vlasnici plovila za sport i razonodu trebaju pribaviti.

Ministarstvo turizma, Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture te Hrvatska gospodarska komora će, u suradnji s Poreznom i Carinskom upravom Ministarstva financija, pripremiti detaljne informacije za vlasnike plovila o načinu njihove registracije u RH. Informacije će biti dostupne na web stranicama institucija, koje sudjeluju u tom procesu, početkom 2013. godine.