TIJEKOM DANA VIŠE AKCIJA TRAGANJA I SPAŠAVANJA NA MORU

Photo 1 Lk RI clf Vid.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas je koordinirala više akcija traganja i spašavanja na području gotovo cijele hrvatske obale.
 
Zapovjednik Jadrolinijinoga motornog broda „Liburnija“ u 10.55 sati javio je u MRCC Rijeka da su se usidrili oko jednu nautičku milju od rta Pelegrin na otoku Hvaru, gdje su ostali do 12.10 sati kada su uspješno uklonili problem sa pregrijavanjem pogonskoga postrojenja, te su nastavili samostalno dalje prema planu plovidbe. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Split i VTS Rijeka.
 
Preko ORP Split radio u 11.50 sati emitirana je poruka hitnosti sa motorne jahte „Galatea“ zbog kvara pogonskoga stroja, na poziciji oko jedne nautičke milje od otočića Budikovac kod Visa, te je na poziciju upućeno plovilo Pomorske policije koje je izvjestilo da je u 12.15 sati m/y „Galatea“ uzeta u tegalj od strane plovila „Taxi boat“ do otoka Visa.
 
ORP Dubrovnik radio u 12.35 sati spaja MRCC Rijeka sa posadom jedrilice „Sun Wave“, britanska zastava, sa 5 članova posade, svi britanski državljani, koji javljaju da su se nasukali na otok Badija kod Korčule. No već nakon desetak minuta javljaju kako su se uspjeli odsukati se vlastitim porivom, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Korčula.
 
U 12:40 sati MRCC Rijeka prima obavijest o surferu kojega je bura odnijela od Stare Baške prema Grguru sa pokidanim jedrom zbog čega nije u mogućnosti vratiti se, o nezgodi je obaviještena posada Pomorske policije Rijeka i Lučka kapetanija Rijeka za uključivanje u akciju traganja i spašavanja, no u međuvremenu je javljeno kako je po surfera isplovila privatna gumena brodica iz Stare Baške, te je surfer bez ozljeda prevežen natrag na obalu.
 
Slična situacija dogodila se u 14.45 sati kod Peroja kada su građani javili o surferu koji se nošen burom kretao između Peroja i Barbarige, o čemu je obavijštena Lučka kapetanija Pula, no nakon petnaest minuta javljeno je kako je po surfera isplovila lokalna brodica iz Peroja i prevezla ga na obalu, srećom bez ozljeda.
 
Djelatnica autokampa kod Novigrada (Zadarska županija) u 15.54 sati putem 112 Zadar dojavljuje o njemačkom gostu (rođen 1968.) kojega je bura na dasci za jedrenje odnijela dalje od obale i ne može se vratiti, o događaju je obaviještena Lučka kapetanija Zadar koja dogovara sa Policijom da upute kopnenu ophodnju jer se radi o zatvorenom zaljevu oko kojega vodi cesta, te surfera može odnijeti samo na neki dio obale, no akcija traganja je obustavljena u 16.48 sati kada je javljeno da se surfer vratio cestom u kamp, živ i zdrav.
 
Putem ORP Split radija u 17.00 sati MRCC Rijeka zaprimila je poziv u pomoć posade sa plovila luke upisa Split, na poziciji u Viškom zaljevu, a radilo se o požaru u prostoru strojarnice. Informacija je proslijeđena prema Lučkoj Kapetaniji Split odakle su na poziciju nezgode uputili plovilo Lučke ispostave Vis, no u 17.45 sati zapovjednik ispostave Vis javlja da je posada plovila uspjela samostalno ugasiti požar u strojarnici, i kako ne traže daljnju asistenciju.
 
U 17.05 sati očevidac iz Starigrada - Paklenice javlja o četiri osobe koje bura nosi od Starigrada prema sredini Velebitskog kanala, a nalaze se na dvije daske za jedrenje i brodici na napuhavanje, te su izloženi orkanskim udarima bure. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Zadar, odnosno nadležna Lučka ispostava Starigrad – Paklenica, a u akciju je uključeno i plovilo Pomorske policije Zadar, no do dolaska na poziciju u akciju su se uključili građani, te je g. Mirko Bušljeta iz Starigrada – Paklenice, u 17.30 sati sa privatnom brodicom od 4,5 metara dužine (pogonjena vanbrodskim motorom od četiti konjske snage), uspio po vrlo opasnim vremenskim uvjetima (udari bure do 60 čvorova), i uz mogućnost vlastitoga stradavanja doploviti do četvero surfera, ukrcati ih na brodicu i dovesti na sigurno do obale, neozlijeđene ali u stanju šoka, čime je ova akcija uspješno okončana.
 
Pomorska Policija Zadar u 18.45 sati prema MRCC Rijeka prenijela je dojavu iz kampa Alan kod Starigrada – Paklenice o jednoj osobi koja je otplivala na jastuku na napuhavanje, nakon čega ju je bura ponijela prema Vinjercu, te je o događaju obaviještena nadležna Lučka ispostava Starigrad – Paklenica, koja je u suradnji sa Pomorskom policijom u akciju traganja i spašavanja uključila privatno plovilo kojim je osoba uspješno pronađena, i bez ozljeda vraćena na obalu u 19 sati.
 
Preko ORP Rijeka radio u 18.35 Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je poziv u pomoć sa jedrilice, talijanska zastava, na poziciji 5 nautičkih milja od Brijuna, radilo se o kvaru pogonskoga stroja zbog čega je plovilo ostalo bez nadzora posade dok ih je bura nosila prema otvorenome moru. O događaju je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Pula koja je preuzela koordinaciju akcije traganja i spašavanja, te su na poziciju uputili brodicu „Sea Help“, koja je talijansku jedrilicu sa posadom uzela u tegalj u 19.25 sati prema Puli, kamo su pristali oko 22 sata.