Jedna ribarica potonula na vezu u Splitu, druga se nasukala kod Ista, a kod otoka Sv. Grgur sudarile se dvije brodice

Photo mb SANGO 30-8_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer i danas koordinirala je u nekoliko akcija na moru.

Prva dojava u MRCC Rijeka zaprimiljena je jučer predvečer, 29. kolovoza u 18.00 sati o sudaru dva plovila kod otoka Sveti Grgur o čemu su obaviještene nadležne ispostave u Rabu i Loparu, čiji djelatnici su zajedno sa dežurnim loparskim liječnikom isplovili prema dojavljenoj poziciji nesreće.

Dolaskom na poziciju pomorske nesreće najprije je utvrđeno da nema stradalih i ozlijeđenih, nakon čega su djelatnici dvije ispostave obavili očevid kojim su utvrdili da su u sudaru sudjelovali turistička brodica luke upisa Novi Vinodolski, kojom je upravljao hrvatski državljanin I.F. i koja je udarila u manje privatno plovilo tipa gumenjak, luke upisa Crikvenica kojom je upravljao M.B., također hrvatski državljanin. Djelantnici ispostava alko - testiranjem nisu utvrdili alkoholiziranost dvojice voditelja plovila, te osim manje matrijalne štete na gumenjaku nije uočeno onečišćenje mora na poziciji sudara. Nakon obavljenoga preventivnoga liječničkog pregleda sudionika pomorske nesreće djelatnici Lučke ispostave Lopar odteglili su gumenjak u lučicu Sv. Grgur kamo su pristali u 20.00 sati, čime je ova akcija uspješno okončana. Djelatnici ispostava daljnjom istragom utvrditi će prekršajnu odgovornost sudionika ove pomorske nesreće.

Drugu dojavu o pomorskoj nesreći Središnjica je zaprimila kasno sinoć, 29. kolovoza u 23.52 sati kada su djelatnici Lučke kapetanije Zadar dojavili o nasukanju ribarskoga broda kod otoka Ista. U komunikaciji sa zapovjednikom ribarice djelatnici zadarske Kapetanije ustanovili su da se kasno sinoć na poziciji kod hridi Križica ispred uvale Kosirača, otok Ist, nasukao ribarski brod naziva „Šango“ dužine 19 metara oko 60 brutto tona, luke upisa Privlaka. Zapovjednik nasukane ribarice N.V., hrvatski državljanin, izvjestio je da nitko od osam članova posade nije ozlijeđen, ali je oštećen brodski trup i uočen je manji prodor mora, no bez onečišćenja mora i morskog okoliša, a kako situacija nije bila pogibeljna te su vremenski uvjeti na moru bili povoljni Lučka kapetanija Zadar u dogovoru sa Središnjicom naložila je komercijalno odsukavanje nasukane ribarice, koje je uspješno obavljeno danas u 15.30 sati uz nadzor djelatnika Lučke ispostave Silba, koji su izvjestili da je nasukanu ribaricu u tegalj uzeo drugi ribarski brod do zadarske luke, gdje će djelatnici zadarske Kapetanije obaviti dodatni pregled oštećenja ribarice u okviru očevidnih radnji o uzrocima ove pomorske nesreće.

Dojava o trećoj pomorskoj nesreći u Središnjici je zaprimljena jutros u 6.45 sati zbog potonuća plovila u ribarskoj luci Brižine gdje je došlo i do onečišćenja mora, stoga je o nesreći Središnjica obavijestila Lučku kapetaniju Split i  nadležnu Lučku upravu Split odakle su u intervenciju angažirali specijaliziranu tvrtku za uklanjanje onečišćenja na moru. Na poziciji potonuća djelatnici splitske Kapetanije utvrdili su da je potonuo ribarski motorni brod naziva „Lica“, dužine 18,65 metara, mase od 33 brutto tona, snage pogonskoga stroja 107 kW, luke upisa Split u vlasništvu M.R., hrvatski državljanin. Uslijed potonuća iz brodskog spremnika iscurilo je oko 50 litara diesel goriva koje je uzrokovalo manje onečišćenje koje je sanirano danas do popodneva. Vlasniku potonuloga broda naloženo je komercijalno izroniti brod.