Češka brodica nasukala se u Petrčanima

Photo nsl LK SNM 8_11.jpg
Zbog iznenadnoga nevremena u ponedjeljak, 21. srpnja u 16.50 sati Lučka kapetanija Zadar zaprimila je dojavu Pomorske policije da se na sidrištu ispred luke Petrčane nasukala brodica, o čemu djelatnici Kapetanije obaviještavaju Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), te isplovljavaju u akciju.

Djelatnici zadarske Kapetanije na mjestu nasukanja nisu pronašli nasukano plovilo jer se do njihova dolaska već odsukalo vlastitim pogonom i uz pomoć druge privatne brodice, te proslijedilo u luku  Petrčane, gdje su djelatnici Kapetanije nešto kasnije obavili očevid.

Utvrđeno je da je brodicom dužine 6,65 metara pogonjena vanbrodskim motorom snage 2,94 kW, naziva „Fliwatuut“ upravljao J.H. (rođen 1953. godine) češki državljanin, koji je izjavio za Zapisnik da je u 12 sati usidrio brodicu ispred luke Petrčane, te je u 16.20 sati zapuhao  olujni vjetar zbog čega je pokušao bezuspješno napustiti sidriše, stoga mu je u pomoć pristigla lokalna brodica koja mu  je pomogla napustiti sidrište te uploviti na sigurno u luku Petrčane.

Očevidom je utvrđeno da nema oštećenja na brodici, niti ikakvog onečišćenja mora, a voditelj brodice nije ozlijeđen.