Jedna članica posade glisera teže ozlijeđena prilikom udara u obalu otočića blizu Pakoštana

Photo nsl LK SNM 8_11.jpg
Kasno sinoć četveročlana nizozemska obitelj gliserom je udarila u hridi otočića Žavinac Mali, pri čemu je jedno mlađe dijete teže ozlijeđeno.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetoj koordiniranoj spasilačkoj akciji u zadarskom akvatoriju, slijedom teže pomorske nesreće.

Službenici MRCC Rijeka sinoć, 29. srpnja u 23.00 sata posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar zaprimili su dojavu o nasukanju brodice sa četiri osobe na hridi otočića Žavinac Mali, nedaleko Pakoštana. U komunikaciji sa voditeljem nasukane brodice saznali su da je jedna članica posade teže ozlijeđena, dok je dvoje lakše ozlijeđenih. Ne imajući podatak o vrsti ozljeda, MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar organizirala je hitnu evakuaciju ozlijeđenih sa nasukane brodice na obalu, gdje su ih u 00.15 sati preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje za zadarsku Opću bolnicu. Naknadno je javljeno da djevojčica nije u životno ugrožena već je prtrpjela lom kostiju ruke.

Očevid na poziciji nesreće službenici Lučke kapetanije Zadar dovršili su tijekom današnjeg dana. Vlasnik, ujedno i voditelj nasukane brodice nije bio pod utjecajem alkohola te je pozvan u Lučku ispostavu Biograd na moru javiti se radi daljnjih očevidnih radnji o uzrocima ove pomorske nesreće.

Nasukana brodica, 5,5 metara dužine, pogonjena vanbrodskim pogonskim strojem ukupne snage 100KS, koja plovi pod nizozemskom zastavom ostala je na poziciji nasukanja gdje ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, stoga je vlasniku izdan nalog za obavljanje komercijalnog odsukavanja, čim to bude u mogućnosti organizirati.

MRCC Rijeka o ovom događaju obavijestila je Pomorsku policiju Zadar.