Hitnim medicinskim prijevozom sa Šolte spašen ronilac, u Primoštenu izgorila i potonula jahta, nema ozlijeđenih

Photo SAR - kalafurija.jpg
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o dva događaja koji su se dogodili jučer u splitskom te šibenskom području nadzora sigurnosti plovidbe.

LK SPLIT / LI MILNA
Koordiniranu spasilačku akciju prema životno ugroženom roniocu u splitskom akvatoriju, MRCC Rijeka pokrenula je jučer, 21. rujna slijedom zaprimljenog poziva pogibelji u 16.02 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split o roniocu s bocama stradalom zbog, najvjerojatnije, nepropisno obavljene dekompresije prilikom izrona ispred otoka Šolte, gdje je sudjelovao u organiziranoj ronilačkoj turi. Službenici MRCC Rijeka u komunikaciji sa kolegama stradalog ronioca naložili su da stradaloga ukrcaju na ronilački gumenjak i hitno krenu prema Splitu, odnosno, ususret brodici LI Milna, čiji službenici su ih presreli na 2 nautičke milje sjevero - zapadno od Milne, prekrcali stradalog ronioca te nastavili hitan medicinski prijevoz u splitsku gradsku luku, kamo su pristali u 16.40 sati te stradaloga predali djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje prema splitskom KBC-u, čime je ova akcija uspješno okončana.

Stradali ronilac, D.P. (rođen 1995. godine), državljanin je Kraljevine Švedske i do daljnjega će biti zadržan u bolničkom liječenju. Službenici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna u okviru očevida o uzrocima ove ronilačke nesreće obavili su razgovore sa ostalim roniocima, a nakon oporavka slijedi razgovor sa spašenim švedskim roniocem.

LK ŠIBENIK / LI ROGOZNICA
Na šibenskom području nadzora sigurnosti plovidbe sinoć, 21. rujna u 22.50 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu očevidca o požaru na jahti koja je boravila usidrena na bovi ispred Primoštena, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Šibenik i Lučke ispostave Rogoznica, Pomorska policija Šibenik te, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Šibenik, i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika.

Nedugo po dolasku na poziciju službenici šibenske Kapetanije izvijestili su da je požar zahvatio veći dio nadgrađa motorne jahte „Vagabond II“, dužine 14,60 metara, porivne snage 404 kW iz dva brodska pogonska stroja, njemačke zastave u vlasništvu K.J.D., dražavljanin Republike Njemačke.

U komunikaciji sa vlasnikom jahte utvrđeno je da na plovilu nema nikoga od članova posade ili putnika, ali je u spremnicima preostalo oko 700 litara pogonskog goriva, tipa diesel, te dvije plinske boce u potpalublju, stoga je jahta i zadržana na zatečenoj poziciji oko 150 metara od obale, gdje su upućeni i djelatnici tvrtke za pružanje komercijalnih usluga saniranja onečišćenja mora i morskog okoliša.

U trenutku izbijanja požara na jahti je boravio vlasnik sa još jednom osobom te su oboje neozlijeđeni napustili havarirano plovilo evakuacijom na brodicu dojavitelja nezgode.

Obzirom na intenzitet požara, pripadnici JVP Šibenik nisu uspjeli ugasiti vatru na jahti, koja je nedugo potom u 00.05 sati u potpunosti potonula. Tijekom trajanja akcije sva plovila u neposrednoj blizini opožarene jahte osigurana su od mogućeg širenja požara vjetrom ili morskom površinom, a svi plutajući ostatci opožarene jahte uklonjeni su. Onečišćenje istjecanjem pogonskog goriva tijekom trajanja akcije te nakon potonuća jahte, nije uočeno.

Tijekom današnjeg dana Lučka ispostava Rogoznica obaviti će administrativni dio očevida o uzrocima ove pomorske nezgode, koji će se okončati nakon izrona i pregleda potonule olupine.