U podmorskoj spilji na otoku Cresu nestao mađarski ronilac, potraga u tijeku

Photo mup-scuba_08.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganje i spašavnja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je koordiniranoj potražnoj akciji za nestalim roniocem u predjelu podmorske spilje kod rta Tarnaj, otok Cres.

MRCC Rijeka potražnu akciju pokrenula je danas, 26. kolovoza u 15.23 sati u akvatoriju otočića Plavnik, sjeveroistočno od otoka Cresa, u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Rijeka, nadležnom Lučkom ispostavom Cres i Pomorskom policijom Rijeka, čiji pripadnici ronilačke jedinice obavljaju podmorsku potragu za nestalim roniocem T.M. (rođen 1983. godine), mađarski državljanin.

Od početka potražne podmorske akcije policijski ronioci obavili su nekoliko urona, no zbog slabe vidljivosti odlučeno je da se podmorska potraga obustavi tijekom noći te će se nastaviti sa sutra, 27. kolovoza, dok se površinska potraga nastavlja tijekom večeri.

Opsežna potraga pokrenuta je kada je MRCC Rijeka posredstvom ŽC 112 Rijeka zaprimila dojavu o nestanku ronioca od N.Ž., hrvatskog državljanina, koji je vlastitom brodicom naziva „Supatarska“, hrvatske zastave prevezao grupu od 10 ronioca sa voditeljem ronilačke skupine, L.B., svi mađarski državljani, u akvatorij otočića Plavnik gdje su oko 14.00 sati započeli sa ronjenjem u organizaciji ronilačkoga kluba registriranog u Republici Hrvatskoj, a čiji je vlasnik ujedno i voditelj ove ronilačke ture.

Djelatnici Lučke kapetanije Rijeka i policijski službenici u okviru očevida utvrdili su prema izjavama ostalih ronioca iz skupine da je mađarski ronilac nestao u 14.45 sati, odmah po izronu na površinu. Ostali ronioci su neozlijeđeni. Ronilačka tura obavljala se na poziciji podmorske spilje čiji ulaz se nalazi na dubini od 16 metara, odakle dalje vodi uži prolaz do spiljske komore čiji je ulaz na 20 metara dubine, dok samo dno komore doseže dodatnih 35 metara dubine.