Čestitka Ministra pomorcima i brodarcima povodom blagdana Sv. Nikole

Photo nsl minSHDoncic DP 7-12_12.jpg
Prema legendi, Sv. Nikola iz Male Azije činio je čuda, smirivao je uzburkane vale i tako postao zaštitnikom mornara. Sveca Mikulu, svoga zaštitnika, 6. prosinca slave svi pomorci, mornari, ribari i svi koji brode.Ministarstvo pomorstva blagdan Sv. Nikole tradicionalno obilježava na središnjoj svečanosti, a na taj dan djelatnici lučkih kapetanija bacaju vijence u more i rijeke u znak sjećanja i počasti za sve poginule pomorce.

Poruka ministra Siniše Hajdaš Dončića: „Posao pomoraca nije samo posao nego je i poziv kojem se vi koji s morem i na moru živite zajedno sa svojim obiteljima posvećujete cijelim svojim bićem i za cijeli život.

Naši su pomorci zaštitni znak hrvatskog pomorstva, njegove višestoljetne i slavne tradicije, i kao takvi prepoznati diljem svijeta. Mi smo na vas ponosni! Upravo zbog specifičnosti vašeg poziva, Ministarstvo sustavno provodi politiku poticaja i razvoja hrvatskog gospodarstva, a sve u cilju zaštite i boljih uvjeta života i rada svih pomoraca.

Poticanje školovanja novih naraštaja pomoraca koje je u skladu s međunarodnim standardima svakako je jedan od prioriteta, čime se ujedno osigurava učinkovito pozicioniranje hrvatskih pomoraca na zahtjevnom svjetskom tržištu.

Zahvaljujući izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika izjednačeni su uvjeti rada pomoraca s onima na kopnu, te kroz socijalnu reformu osiguran beneficirani radni staž te mogućene porezne olakšice kao i uvođenje svih pomoraca u zdravstveni i mirovinski sustav.

Svjesni činjenice da bez zadovoljnih pomoraca neće ploviti ni najsuvremeniji brodovi.

Ulažemo velike napore za poboljšanje standarda života i rada i to ćemo činiti u budućnosti.

Svim pomorcima, brodarcima i ribarima čestitam Dan Sv. Nikole, koji tradicionalno obilježavamo kao Dan pomoraca i želim mirno more i sretan povratak svojim domovima".
 
ČESTITKA MINISTRA