AIN: Vrlo ozbiljna pomorska nesreća u pulskoj luci Uljanik, 13. studenoga 2017.

Photo w ain logo.jpg
Dana 13. studenoga 2017. godine u 08:30 sati, u pulskoj luci Uljanik je došlo do otrgnuća, nekontroliranog kretanja bez pogona i ugrađenog sidra, te udara jack-up platforme sa vlastitim pogonom - novogradnje "Uljanik 520" (IMO broj: 9769764) u brod za opskrbu "Silni" (IMO broj: 9424584) zastave Republike Hrvatske, koji je uslijed udara i probijanja oplate broda potonuo na vezu. Novogradnja "Uljanik 520" se nakon sudara nastavila kretati, te je uslijed okretanja došlo do udara u obalu brodogradilišta u svom krmenom dijelu i kontakta sa gatom Čađavica u svom pramčanom dijelu.

U nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, no došlo je do onečišćenja mora ugljikovodicima.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom I željezničkom prometu o nesreći je obaviještena od strane Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC – Rijeka).

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, na teren je upućen istražitelj pomorskih nesreća radi provođenja očevida i prikupljanja svih potrebnih informacija. Očevid je još uvijek u tijeku.

Sigurnosna istraga predmetne nesreće pokrenuta je 15. studenoga 2017. godine pod referentnim brojem 7.

Nakon završene sigurnosne istrage, rezultati će biti javno objavljeni na internet stranicama Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu www.ain.hr u obliku Završnog izvješća o navedenoj vrlo ozbiljnoj pomorskoj nesreći.