Evakuirana tročlana obitelj sa havarirane jahte kod Hvara

Photo nsl LK calafuria 1_16.jpg
Nacionala središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukuture o koordiniranoj spasilačkoj akciji, poduzetoj jučer u splitskom akvatoriju.

Službenici MRCC Rijeka jučer, 20. rujna u 17.03 sati, posredstvom tvrtke specijalizirane za komercijalno spašavanje osoba i plovila na moru 'Sea Help', zaprimili su poziv pogibelji voditelja motorne jahte „Caro“, austrijske zastave, na kojoj je izbio požar tijekom plovidbe između Brača i Hvara.

Odmah po dojavi MRCC Rijeka pokrenula je koordiniranu spasilačku akciju sa Lučkom kapetanijom Split, odnosno, nadležnom Lučkom ispostavom Milna, čiji službenici su isplovili prema dojavljenoj poziciji, kamo su istovremeno isplovili i djelatnici tvrtke SeaHelp, koji su tijekom trajanja spasilačke akcije bili u pripravnosti.

Na poziciji havarije službenici milnjanske Ispostave pristali su uz motornu jahtu dužine 16,30 metara na kojoj nije zamjećen otvoreni požar, već dim iz prostora brodskog postrojenja u kojemu se nalaze dva pogonska stroja, stoga su evakuirali neozlijeđenu tročlanu obitelj sa dijetetom (rođeno 2014. godine), državljani Republike Austrije, koje su u 18.00 sati prevezli u Milnu, kamo je nedugo potom privezana i havarirana jahta.

Pregledom jahte na poziciji havarije službenici LK Milna utvrdili su da je došlo do zapaljenja jednog od dva pogonska stroja, bez onečišćenja mora.

Obzirom da jahta nije primala more i da je jedan pogonski stroj bio neoštećen, voditelju jahte „Caro“ dopušten je ukrcaj te samostalna plovidba u pratnji brodice LI Milna do istoimene luke, gdje službenici Lučke ispostave Milna tijekom današnjeg dana obavljaju očevid o uzrocima havarije austrijske jahte.