U Ministarstvu održan sastanak vezano uz pripreme za prebacivanje trajektnog prometa u luku Gaženica

Photo VItic_Kockica.jpg
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture danas su na radnom sastanku predstavnici Ministarstva i Lučke uprave Zadar s predstavnicima lokalne uprave i samouprave, te predstavnicima autobusnog prijevoznika Liburnija i Jadrolinije razgovarali o predstojećim aktivnostima vezano za premještanje trajektnog prometa iz gradske luke u novu luku Gaženica.

Krajem siječnja obavljen je tehnički pregled u luci, a tijekom veljače očekuje se  i uporabna dozvola. Premještanje trajektnog prijevoza iz gradske luke u luku Gaženica i službeno otvorenje luke očekuje se tijekom ožujka 2015. godine. Za prijevoz putnika od luke Gaženica do grada pobrinut će se gradski prijevoznik Liburnija.. Agencija za obalni i linijski promet će donijeti novi red plovidbe, o kojem će građani biti obaviješteni.

Na sastanku je dogovoreno da se putnicima u vršnim razdobljima omogući da pristižu direktno u gradsku luku.  Radi se o vršnom razdoblju prometa putnika u ranojutarnjim i popodnevnim satima kad bi bile uspostavljene dvije linije u vrijeme odlaska u školu i na posao te također po dvije linije za prijevoz putnika, učenika nakon školske nastave, te građana koji se vraćaju kući iz središta grada nakon radnog vremena.

Predstavnici svih strana uključenih u aktivnosti premještanja trajektnog prometa iz središta grada u novu luku Gaženica usuglasili su se održati još nekoliko radnih sastanaka kako bi se uskladili svi detalji pred početak rada nove luke Gaženica u cilju pružanja kvalitetne usluge prijevoza putnika.

Nova luka Gaženica: potpunim otvaranjem luke Gaženica trajektni promet iz središta grada premješta se u novu luku te se u potpunosti rasterećuje luka u središtu grada za ulazak i izlazak domaćih i međunarodnih putničkih brodova. Time se državna luka u Zadru specijalizira u luku za ro-ro i putnički promet te prihvat cruisera, a luka u središtu grada bit će namijenjena razvoju nautičkog turizma. Vrijednost infrastrukturnih radova je 1,08 milijardu kuna. Vrijednost privremene zgrade putničkog terminala u Gaženici je 5,2 milijuna kuna.