Uspješno provedena akcija 'SIGURNA PLOVIDBA 2017'

Photo nsl 2017snm 11-8_17.jpg
Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru akcije kodnoga naziva „Sigurna plovidba 2017“ proveli su jučer, 10. kolovoza s početkom u 10.00 sati djelatnici svih osam lučkih kapetanija u koordinaciji sa njihove 72 lučke ispostave te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji su djelatnici pružali podršku sudionicima akcije dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranih pomorskim objektima te naročito u slučajevima glisiranja preblizu obale.

Tijekom ljetne sezone, odnosno, u razdoblju pojačanog pomorskog prometa hrvatskim morem u prosjeku samo pod hrvatskom zastavom plovi oko 1500 brodova, 2500 motornih jahti te oko 115 tisuća brodica, dok stranih plovila u sezoni pojačanog prometa plovi oko 60 tisuća. Od ukupnog broja registriranih i domaćih i stranih brodica, oko 30 do 35 tisuća brodica plovi u charter aranžmanu, a to su u pravilu sportska i rekreativna plovila.

U jučerašnjoj akciji sudjelovalo je 90 službenika iz svih 8 kapetanija i 72 ispostave, a inspekcijski nadzor na moru proveden je sa 32 plovila kojima je obavljeno ukupno 350 pregleda unutar sve četiri kategorije među kojima je utvrđeno ukupno 146 prekršaja temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe te su sankcioniranim sudionicima u pomorskom prometu, kojima su utvrđeni prekršaji, izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 307.810,00 kuna.

Pojedinačno, jučerašnjom akcijom proveden je nadzor nad 33 putnička broda i 261 brodicom i jahtom (146 domaćih i 115 stranih), dok je u kategoriji nadzora sidrišta (koncesioniranih) obavljeno je 24 pregleda.

U kategoriji nadzora brzine plovidbe (glisiranje) na razini svih 8 kapetanijskih upravnih područja obavljen je nadzor nad 76 sudionika u pomorskom prometu te je izrečeno isto toliko prekršajnih naloga, što ukazuje na ponavljanje poražavajuće statistike kada je prekoračenje brzine plovidbe u pitanju, budući da se od ukupnog broja izrečenih prekršajnih naloga gotovo pola odnosi na glisiranje i prekoračenje dopuštene brzine pri plovidbi unutar 300 metara od obale, a što je najčešći i najopasniji prekršaj i radnja, kojom se izravno ugrožava sigurnost kupača te svih ostalih sudionika u pomorskom prometu.

Za brojne uočene manje nedostatke u vidu manjkavosti brodske dokumentacije i popratne opreme, kao i nepoznavanja osnovnih propisa i normi u plovidbi morem, voditeljima plovila službenici su izrekli opomene te ih podsjetili na važnost kako tehničke opremljenosti i ispravnosti plovila, tako i na važnost i potrebu nužne educiranosti u vođenju plovila poradi opće sigurnosti svih sudionika u pomorskome prometu, čime je uz sankcijsku ispunjena i edukativno - preventivna komponenta provedene akcije.
Zaključno se može istaknuti da je sigurnosno stanje u pomorskom prometu dobro te da stalna nazočnost plovila Lučkih kapetanija daje pozitivne rezultate, stoga će kapetanije nastaviti sa daljim aktivnostim u okviru pojačanoga nadzora sigurnosti plovidbe u pomorskome prometu, u okviru njihovih nadležnosti.

Tijekom akcije vremenske prilike bile su pogodne za plovidbu, akcija je započela u planiranom vremenu i uspješno je okončana sinoć u 19.00 sati, do kada u područjima nadzora gotovo svih lučkih kapetanija nije zabilježen niti jedan teži slučaj nesreće na moru (uz izuzeće LK Pula gdje je akcija okončana u 14.10 sati zbog potrebe pokretanja potražno – spasilačkih aktivnosti uslijed jakog nevremena na moru) te se analizom ostvarenih rezultata može zaključiti da su svi zadani ciljevi očekivano i dostignuti.

PRILOG