Proslava Ministarstva povodom Dana pomoraca i brodaraca 2015

Photo nsl II pmIB-DanP ZD 4-12_15.JPG
Ovogodišnja središnja svečanost proslave Dana pomoraca i brodaraca, a koja se tradicionalno slavi u organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture povodom blagdana zaštitnika pomoraca Sv. Nikole, održana je u Zadru,  u kulturnom i konferencijskom zadarskom centru Arsenal, zgradi spomeničke hrvatske baštine, bivšem lučkom skladištu izgrađenom u 16. stoljeću.

Uoči početka proslave, delegacija Ministarstva na čelu s pomoćnikom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Igorom Butorcem isplovila je ispred Lučke kapetanije Zadar i u tradicionalnom obredu bacanja vijenca u more odala počast svim stradalim pomorcima i brodarcima.

Na početku središnjeg dijela svečanosti prisutnima je pomoćnik ministra Butorac čestitao nadolazeći Dan pomoraca i brodaraca, 6. prosinca, te se osvrnuo na postignuća u resoru pomorstva. „I ove godine Ministarstvo je posebnu pažnju pridavalo razvoju pomorskog gospodarstva, a ponajviše našeg brodarstva, te našim pomorcima i onima koji to tek trebaju postati. Realizirani su ili su još pri završetku realizacije veliki infrastrukturni projekti u svih sedam državnih morskih luka ukupne vrijednosti gotovo tri milijarde kuna u cilju jačanja pomorskog gospodarstva, povećanja turističkih kapaciteta za prihvat cruisera. U županijsku lučku infrastrukturu uloženo je u gradnju i proširenje komunalnih vezova te proširenja lučica ukupno 75 milijuna kuna. U saborsku smo proceduru uputili i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim se rješava pitanje nelegalnih nasipa, određivanja granica pomorskog dobra i reda u lukama, jačanjem pozicije lučkih redara. Koncesijska odobrenja postaju dozvole koje se dodjeljuju temeljem javnog natječaja čime se uvodi red u koncesijski sustav, a velikim gradovima dana je mogućnost osnivanja gradskih luka te prenesene ovlasti upravljanja pomorskim dobrom. Koncesionirane su sve brodske linije u putničkom prijevozu čime je postignuta dobra povezanost otoka s kopnom. Tijekom 2016. godine očekuju nas postupci odabira brodara koji će linije održavati od 1. siječnja 2017. godine, a natječaji će po prvi puta biti otvoreni za konkurenciju iz drugih država članica Europske unije. Uspostavljamo i povezanost kopna s otocima hidroavionima. Samo u ovoj godini valja navesti da je Europska komisija potvrdila hrvatski sustav poreza po tonaži brodova, koji je uveden kao potpora brodarima u međunarodnoj plovidbi. Pravi učinak ove potpore očekuje se s oporavkom svjetskog gospodarstva uz podizanje cijena vozarina čime bi brodari ostvarivali veću dobit te time i veću potporu kroz plaćanje poreza po tonaži umjesto poreza na dobit. U odnosu na sustav obalnog linijskog pomorskog prijevoza treba naglasiti da je uvođenjem Sustava za evidenciju, odobravanje i praćenje povlaštenog prijevoza tzv. SEOP, koji je u primjeni od 2015. godine, uz korištenje otočne iskaznice, uveden red u korištenje povlaštenog prijevoza čime se štedi oko 15 milijuna kuna godišnje. Prihod od koncesijskih naknada za koncesije  na pomorskom dobru u 2015. godini povećan  više od 10 posto, a istodobno smo pripremili i objavili natječaje za izradu master planova razvoja sustava javnih luka vrijedni 10 milijuna kuna koji su financirani sredstvima EU fondova. Ulaže se i u luke unutarnje plovidbe zahvaljujući čemu broj pristajanja cruisera u putničkim pristaništima na Dunavu je samo u ovoj godini u odnosu na lanjsku porasta za 10 posto.“. - naglasio je među ostalim pomoćnik ministra Igor Butorac.

Tradicionalno, Ministarstvo dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama iz pomorstva i brodarstva za doprinose u pomorskom i riječnom gospodarstvu, za doprinose za promicanju pomorske znanosti i kulture te za traganje i spašavanje na moru i unaprijeđenje pomorske sigurnosti. Ove je godine dodijeljeno ukupno šest priznanja.

U kategoriji unaprjeđenja pomorskog gospodarstva, ove godine Ministarstvo je priznanje dodijelilo brodarskoj kompaniji Tankerska Next Generation d.d., a preuzeo ga je direktor John Karavanić.

U kategoriji traganje i spašavanje na moru i unaprjeđivanje pomorske sigurnosti za hrabri podvig priznanje je posthumno dodijeljeno Davidu Kopčiću, a preuzeli su ga članovi njegove obitelji.

Priznanje za unaprjeđivanje pomorske sigurnosti dobilo je Sea Help Adria d.o.o., a preuzeo ga je direktor Marko Orlić.

Priznanje za promicanje kulture pomorstva dobiva Ilirija d.d. za organizaciju manifestacije Biograd Boat Show, a preuzeo ga je direktor Goran Ražnjević.

Priznanje za promicanje kulture unutarnje plovidbe dodijeljeno je udruzi „Društvo Zvono uz Kupu“ za inovativni projekt „Žitna lađa“, a preuzela ga je Jasmina Cvetković Braim.

U kategoriji unaprjeđenje pomorske znanosti priznanje dobiva znanstveno - stručni časopis „Naše more“, a preuzeo ga je glavni urednik Srećko Krile.

Sve one koji ove godine odlaze u mirovinu kao zaposlenici lučkih kapetanija kolege su ispratile uz tradicionalnu zahvalnicu za požrtvovnost u radu i prigodan dar. Pomoćnik ministra za pomorstvo Igor Butorac priznanja i zahvalnice povodom umirovljenja u ovoj godini, uručio je Duški Grubišić i Mirku Vadli, koji su radili u Upravi za pomorstvo, Slobodanu Matiću, Dragi Martinoviću, Vojislavu Sikiriću i Mladenu Kukolju koji su radili u Lučkoj kapetaniji Zadar, Ivanki Lovrić iz Lučke kapetanije Rijeka, Živani Palada iz Lučke kapetanije Šibenik, Nedi Jelavić Čičić iz Lučke kapetanije Split, Ivici Matuško iz Lučke kapetanije Dubrovnik, Vojinu Dropiću iz Lučke kapetanije Ploče, Zori Quarantoto iz Lučke kapetanije Pula i Josipu Sopčeku iz Lučke kapetanije Slavonski Brod.
 
FOTOGALERIJA

Više o priznanjima i laureatima >>>