Potpredsjednik Europske komisije u službenom posjetu Rijeci

Photo nsl w VRH-EK-RI 3-4_13.jpg
U pratnji ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas danas je obišao Luku Rijeka, kontejnerski terminal i Zagrebačku obalu te posjetio VTS Službu za nadzor i upravljanje pomorskim prometom i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja (MRCC).

U završnoj fazi su razgovori o uključivanju Republike Hrvatske u transeuropsku mrežu, a jedan od ključnih je glavni europski prometni 5b željeznički koridor od Rijeke do mađarske granice, istaknuo je ministar Hajdaš Dončić prilikom obraćanja na svečanosti puštanja u rad dviju novih dizalica u riječkom lučkom bazenu. Ulaganjem u prometnu infrastrukturu, naglasio je, podižemo potencijal ulaganja privatnog sektora čime se značajno doprinosi i podizanju razvoja gospodarstva.

Stalnu potrebu i nužnost modernizacije luka i proširenje postojećih kapaciteta istaknuo je i povjerenik za promet Siim Kallas pohvalivši ovaj vrijedan projekt ali i druga ulaganja u cilju  unapređenja pomorskog prometa i prijevoza. "Podržavamo modernizaciju luka." - rekao je Kallas, rekavši kako budućnost prijevoza roba ovisi o cijelom lancu koji ga omogućuje. Potvrdio je vidljivost ubrzanih aktivnosti ulaganja u lučku infrastrukturu gdje Rijeka, naglasio je, igra važnu ulogu u pomorskom prometu.  Izrazio je nadu kako će ova investicija zasigurno doprinijeti razvoju novih poslovnih mogućnosti.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović u svom je obraćanju također istaknuo važnost i ulogu riječke luke koja Hrvatsku s Europom povezuje morskim putem. Uspješnost svake nacije i ekonomije mjeri se u tome koliko je u stanju optimizirati vlastite resurse, kazao je premijer Milanović, dodavši kako je namjera od riječke luke napraviti jednu od značajnijih europskih luka.

Puštanjem u rad dviju novih obalnih dizalica na istočnoj obali Orlandovog gata za prekrcaj tereta u luci značajno se podiže kvaliteta usluge. Luka Rijeka d.d. u nove dizalice uložila je 5 milijuna eura i tako zamijenila dizalice starosti 65 i 57 godina. Na svečanosti puštanja u rad novih dizalica bili su i predsjednik Uprave Luka d.d. Vedran Devčić i ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak.

Nakon svečanosti na Orlandovom gatu, delegaciju je u Lučkoj kapetaniji Rijeka dočekao Lučki kapetan Darko Glažar, a potom je u zgradi kapetanije predstavljen VTMIS sustav nadzora i upravljanja pomorskim prometom i Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC).

Povjerenik Europske komisije Siim Kallas tijekom današnjeg službenog posjeta sastao se i s gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom, a uz ministra Hajdaš Dončića, u pratnji su bili zamjenik ministra Zdenko Antešić i pomoćnik ministra za pomorstvo Igor Butorac.

Posjetom Rijeci završio je dvodnevni službeni posjet delegacije predvođene potpredsjednikom Kallasom koji se jučer u Zagrebu sastao i s predsjednikom Ivom Josipovićem, te održao bilatelarne sastanke s potpredsjednicima Vlade Nevenom Mimicom i Brankom Grčićem te ministrima Sinišom Hajdaš Dončićem i Vesnom Pusić.