Zamjenik ministra Zdenko Antešić svečano otvorio treće pristanište u trajektnoj luci Valbiska

Photo nsl Valbiska z-m ANTESIC z KOMADINA 24-7_14.jpg
Treće pristanište u trajektnoj luci Valbiska na Krku, zajednički projekt Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Županijske lučke uprave Krk, vrijedan 15,6 milijuna kuna, otvorili su danas primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zamjenik resornog ministra Zdenko Antešić.

Radovi na uređenju pristaništa počeli su 2012., a završeni početkom srpnja ove godine. Uređena je operativna obala i plato pristaništa površine 3521 četvorni metar. Dograđen je postojeći vez 1 u duljini od 101 metar te je izgrađen vez 2 s rampom za trajekte širine 20 metara i gatom duljine 63 metra. Radove je izvela tvrtka GP Krk.

Kako je istaknuto prigodom otvorenja, iako je ugovorom o građenju bio predviđen završetak radova u studenom ove godine, izvođač radova je na molbu lučke uprave radove završio do početka glavne turističke sezone.

U financiranju je ministarstvo sudjelovalo s 7,6 milijuna kuna, županija s dva milijuna kuna, a ostatak je osigurala Županijska lučka uprava Krk.

Otvorenjem trećeg pristaništa u luci Valbiska ubrzat će se protok putnika prema najvećim kvarnerskim otocima, istaknuto je na otvaranju.

Župan Komadina je kazao kako je ovo jedan u nizu projekata obnove trajektnih pristaništa na području županije. U proteklih 10 godina obnovljena su pristaništa Porozina i Merag na Cresu, Mišnjak i Lopar na Rabu, uređena infrastruktura na pomorskom dobru na otocima, rive u Bakru, Crikvenici, Klenovici, Lošinju, na Susku i Iloviku, u Cresu i Belome te je pokrenut projekt uređenja luke Opatija. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave u sufinanciranje područja na moru izvan luka je uloženo više od 20 milijuna kuna, kazao je župan. Uskoro se otvara mala riva u Baški te popravljeno, nedavno oštećeno trajektno pristanište u Mergu. Za projekte županijskih lučkih uprave je, od njihovog osnivanja 1999. do 2013. godine, ukupno uloženo 230 milijuna kuna od čega je ministarstvo uložilo 71 milijun, županija zajedno s županijskim lučkim upravama 121 milijun kuna te općine i gradovi 26 milijuna kuna. Županija daje jedinicama lokalne samoprave godišnje prosječno dva milijuna kuna za redovno upravljanje pomorskim dobrom i sanaciju šteta.

Pomorskim dobrom upravlja se sustavom koncesioniranja tako da županija danas ima više od 100 koncesija na pomorskom dobru, a tako stečeni novac se vraća za projekte na pomorskom dobru.


(Hina)