Ministarstvo na prigodnim svečanostima u Rijeci i Splitu dodijelilo stipendije za 70 učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta

Photo nsl dtMMK-STIP-RI 5-12_16.jpg
Danas su u Rijeci i Splitu održane svečanosti potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija učenicima i studentima pomorskih škola i fakulteta.

Na svečanosti su ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sudjelovale držana tajnica Maja Markovčić Kostelac, te Jadranka Fržop, pomoćnica ministra. Svečanosti potpisivanja nazočili su i mnogobrojni predstavnici obrazovnih ustanova i institucija, lokalne i područne samouprave, brodara, sindikata te pomorskih udruga.

Riječka svečanost potpisivanja  održala se prostorijama Pomorskog fakulteta, a ugovore o dodjeli stipendija učenicima Pomorske škole Bakar i srednje škole Ambroza Haračića iz Maloga Lošinja, ispred resornoga Ministarstva potpisala je državna tajnica, Maja Markovčić Kostelac koja je tom prilikom istaknula: „Iznimno nas veseli što ćemo danas u Rijeci dodijeliti sveukupno 31 stipendiju učenicima i studentima. Dodjela stipendija ima za cilj stimuliranje upisa učenika i studenata u srednje pomorske škole i pomorske fakultete, te podizanje kvalitete stručnog pomorskog kadra, kao jamstvo za sigurnost plovidbe, zaštitu ljudskih života i zaštitu morskog okoliša. U razdoblju od 2006. do 2016. godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je stipendiralo sveukupno 1148 stipendista, od čega 848 učenika pomorskih škola i 300 studenata pomorskih fakulteta. Za navedene namjene, iz nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture isplaćeno je ukupno 41,2 milijuna kuna sredstava iz Državnog Proračuna Republike Hrvatske.“.

Svečanost je održana i na splitskom Pomorskom fakultetu, a uz predstavnike resornoga Ministarstva, dodjeli stipendija nazočili su i mnogobrojni predstavnici obrazovnih institucija, odnosno gradova i županija dalmatinskoga područja, iz kojih dolaze budući stipendisti.

Ugovore o dodjeli stipendija primili su učenici i studenti Pomorske škole Split, Pomorske škole Zadar, Tehničke škole Šibenik, Prometno – tehničke škole Šibenik, Pomorsko - tehničke škole Dubrovnik i studenata Pomorskoga fakulteta u Splitu te Sveučilišta u Zadru. Ugovore je ispred resornoga Ministarstva potpisala pomoćnica ministra, Jadranka Fržop, koja je tom prilikom istaknula: „Dodjela stipendija ima za cilj stimuliranje upisa učenika i studenata u srednje pomorske škole i pomorske fakultete, te podizanje kvalitete stručnog pomorskog kadra, kao jamstvo za sigurnost plovidbe, zaštitu ljudskih života i zaštitu morskog okoliša. Raduje me što je i ove godine ostvaren izuzetno veliki odaziv pomorskih škola i fakulteta, sa čak 288 prijava učenika i studenata.“.

Tijekom 2016. godine proveden je natječaj za dodjelu stipendija za školsku odnosno akademsku godinu 2016./2017. temeljem kojega je stipendiju dobilo ukupno 70 stipendista, od toga 47 učenika i 23 studenta. Iznos pojedinačne stipendije iznosi mjesečno 800 kuna za učenika i 1.200 kuna za redovitog studenta. Pritom je pravo na stipendiranje uvjetovano redovitim upisom u nastavni program bez ponavljanja godine, dok su obrazovani pomorci, bivši stipendisti dužni ploviti na brodovima pod hrvatskom zastavom onoliko vremena koliko su primali stipendiju.