Atlantska plovidba: do sada najveća flota; zbog niskih vozarina gubitak

Photo Atl pl09.jpg
Atlantska plovidba ovu će godinu završiti s najmlađom i kapacitetima najvećom flotom u svojoj povijesti, a zbog niskih vozarina na svjetskome tržištu, godinu će završiti s gubitkom, istaknuto je na današnjoj proslavi 57. obljetnice te dubrovačke brodarske kompanije.

"Na kraju ove recesijske godine možemo se pohvaliti da je završavamo s najmlađom i kapacitetima najvećom flotom u povijesti Atlantske plovidbe. Imamo 17 brodova s više od 958 tisuća tona nosivosti, prosječne starosti 5,7 godina, i vrlo smo blizu jednog od zacrtanih ciljeva, a to je premašiti milijun tona nosivosti", rekao je predsjednik uprave Atlantske plovidbe Pero Kulaš.

Govoreći o poslovnoj 2012. godini, istaknuo je da će Atlantska plovidba kraj godine dočekati s gubitkom u poslovanju, a po pokazateljima za prvih devet mjeseci gubitak grupe bio je 20 milijuna kuna, pri čemu je pomorstvo imalo gubitak nešto veći od 31 milijun kuna, a s dobiti su poslovali hoteli i agencija u vlasništvu tvrtke.

"Ostvareni gubitak očekivan je i nešto je manji od planiranoga, a posljedica je najnižih vozarina na svjetskome tržištu, dok je dobit ostalih dijelova grupe veća od planirane zahvaljujući iznimno dobroj turističkoj sezoni", istaknuo je Kulaš.

Ocijenio je kako se u 2013. godini ne može očekivati neko poboljšanje s obzirom na najveću krizu u povijesti pomorstva od 1980. godine.

Na današnjoj svečanosti dodijeljene su nagrade "Dobro more" koje Atlantska plovidba tradicionalno dodjeljuje pomorcima i zaposlenicima koji su navršili 30 godina rada u tvrtki, a ove ih je godine dobilo njih sedam.


(Hina)