Dvodnevna potraga za nestalim ribarom obustavljena danas nakon dovršene identifikacije pronađenoga tijela

Photo LK ST Pojisan_10.jpg
Koordinirana potraga za nestalim hrvatskim ribarom trajala je od utorka po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima na moru.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) uz jedan kraći noćni prekid, akciju traganja za nestalim ribarom provodila je na splitskom području nadzora pomorske plovidbe u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split, Lučkom ispostavom Trogir, Pomorskom policijom, Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS) i Obalnom stražom, dok su se istovremeno svi sudionici u pomorskom prometu putem obalnih radio postaja obaviještavali i pozivali na pojačano motrenje nadziranoga plovnog područja.

Akcija traganja za nestalim ribarom, F.L. (rođen 1959. godine), hrvatski državljanin, započela je u utorak, 9. prosinca u 12.40 sati slijedom poziva poznanika koji su prijavili njegov nestanak nakon što se nije u dogovoreno vrijeme vratio u Drvenik Mali, odakle je vlastitom brodicom tipa „Istranka“, dužine 5 metara, bijele boje sa kabinom otplovio u pravcu otočića Krnjkaš i Pijavica u ponedjeljak, 8. prosinca u 18.00 sati.

Nestali je, prema svjedočenju poznanika, imao namjeru prenoćiti u plovilu te se vratiti 9. prosinca do 10.00 sati ujutro, kako se nije vratio, a nije bilo moguće uspostaviti niti telefonsku vezu sa njime, o svemu je obaviještena Lučka kapetanija Split, nakon čega je MRCC Rijeka pokrenula koordiniranu akciju traganja sa nadležnom splitskom Kapetanijom, Pomorskom policijom Split, da bi naknadno u potragu bio angažiran i zrakoplov Obalne straže RH.

Prvom etapom potrage u utorak do večernjih sati službenim plovilima Lučke ispostave Trogir i Pomorske policije pretražen je obalni rub otoka Krknjaš, Pijavica i Kluda te istočna strana Drvenika Velog, no pomorska potraga nije dala rezultate. Budući da je postojala velika vjerovatnost da je brodica uslijed jakoga nevremena odbačena prema otvorenome moru zatražene su radarske snimke VTS službe za navedena područja na kojima je ubrzo uočen objekt koji je plovio na poziciji oko 10 nautičkih milja od Drvenika Malog u pravcu otoka Jabuka i Svetac, odnosno prema otvorenom moru te je u dogovoru sa Obalnom stražom RH prema navedenoj poziciji upućen zrakoplov tipa „Pilatus“, koji je na navedenoj poziciji uočio plovilo slično nestaloj brodici, ali bez posade, stoga su prema poziciji upućena službena plovila Pomorske Policije te SAR brod „Pojišan“ iz sastava splitske Kapetanije, koji su na poziciju pristgli oko 17.00 sati, no zbog mraka, izrazito jakih udara bure i visokih valova nije bilo moguće locirati uočenu brodicu, koja tada više nije bila vidljiva niti na radarima VTS službe. Potraga za nestalim ribarom na ovome području punim intenzitetom trajala je dok su to dopuštali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, zbog čega je u utorak, 10. prosinca iza 19 sati nastavak traganja za nestalim ribarom prepušten na slobodnu odluku i procjenu zapovjednicima službenih plovila.

Jučer, 10. prosinca, odmah po svitanju uslijedio je nastavak, odnosno druga etapa akcije traganja istim intenzitetom, uz službena plovila splitske Kapetanije i trogirske Ispostave te plovilima Pomorske policije Split uz angažman zrakoplova Obalne straže.

Policijska plovila potragu su nastavila u području traganja jugozapadne obale Šolte, otoka Stipanska, Orud, Drvenik Veli i Mali te oko otočića Svetac, no bez rezultata.

Prva informacija koja je ukazivala na pronalazak nestalog ribara proslijeđena je prema Središnjici od Pomorske policije Split jučer u 10.48 sati slijedom informacije OKC - MUP Splitsko - dalmatinske županije o pronalasku tijela u moru uz istočnu obalu otoka Drvenik Mali. Policijski službenici i djelatnici Lučke kapetanije Split, odnosno Lučke ispostave Trogir po dolasku na dojavljenu poziciju pronašli su muško tijelo te ga prevezli u daljnje postupanje na obdukciju i identifikaciju, dok je akcija traganja nastavljena do danas, 12. prosinca do 11.40 sati, kada je OKC – MUP dojavio da je utvrđeno kako pronađeno tijelo, nažalost, pripada traženome ribaru, čime je ova akcija traganja okončana.

Daljnje postupanje u ovom slučaju preuzela je Policijska uprava Splitsko – dalmatinske županije, dok je MRCC Rijeka putem Obalne radio postaje ORP Splitradio svim sudionicima u pomorskom prometu odaslala poruku poziva na oprez zbog plutajuće brodice koja za sada nije pronađena.