U splitskom akvatoriju po jakom nevremenu spašeno 16 osoba sa četiri pedaline / kod Makarske i Paga spašene obitelji sa havariranih plovila

Photo Dance LK DU_12.jpg

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko poduzetih spasilačkih akcija prema osobama koje su se našle u pogibeljnim situacijama uzrokovanim nevremenom na moru.

Jučer, 15. srpnja u 19.45 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split zaprimili su poziv pogibelji od P.P. (rođen 2001. godine), hrvatski državljanin, koji je zatražio evakuaciju za sebe i još ukupno 15 osoba sa četiri pedaline nad kojima su izgzbili nadzor usljed izrazito jakih udara bure na poziciji 300 metara južno od lukobrana Gradske luke Split, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split koji su isplovili u spasilačku akciju. Obzirom da je u trenutku dojave LK Split na raspolaganju imala jedan spasilački brod, u akciju su angažirani i djelatnici Lučke uprave Split, koji su pomogli u evakuaciji osoba sa pedalina. Ova spasilačka akcija okončana je u 20.40 sati, kada je spašenih i neozlijeđenih 16 osoba iskrcano u Gradskoj luci. Napuštene pedaline ostavljene su plutati jer zbog jakog nevremena nije bilo moguće poduzeti tegalj, stoga je MRCC Rijeka o plutajućim objektima uputila obavijest svim sudionicima u pomorskom prometu.

Nedugo nakon uspješno okončane spasilačke akcije, sinoć u 22.00 sata u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv pogibelji od voditelja jedrilice „Dico“ dužine 13 metara, fransucke zastave, sa šesteročlanom posadom, od toga dvoje djece, koja je zbog kvara pogonskog stroja ostala plutati na moru sjeveroistočno od Makarske po jakom nevremenu, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split i nadležne Lučke ispostave Makarska. Zbog jakog nevremena službenici LI Makarska u spasilačku akciju prema havariranoj jahti angažirali su koćaricu u vlasništvu N.P., hrvatski državljani, kojom je jedrilica uzeta u tegalj te je noćas u 00.45 sati sigurno vezana u luci Makarska, čime je ova akcija uspješno okonačana.

Jutros, 16. srpnja u 08.45 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu o nestanku kajaka sa dvoje Francuza nošenih jakom burom, koji su ranije jutros odveslali iz uvale Ustrine prema Unijama, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i nadležna Lučka ispostava Mali Lošinj, odnosno, Pomorska policija Rijeka, čije plovilo se u trenutku dojave nalazilo najbliže predviđenoj poziciji nestalih Francuza, stoga su u potražno - spasilačku akciju odmah isplovili službenici PP Rijeka, koji su u 10.00 sati javili u MRCC Rijeka o pronalasku dvoje živih i neozlijeđenih Francuza, od kojih je jedan bio relativno pothlađen te je po iskrcaju na obalu preuzet od djelatnika Hitne medicinske pomoći, čime je akcija uspješno okončana.

Slijedeća spasilačka akcija poduzeta je na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe. Službenici MRCC Rijeka danas, u 12.40 sati javili su u resorno Ministarstvo da je Lučka kapetanija Zadar pokrenula spasilačku akciju na moru prema troje Mađara (supružnici i dvoje djece), čiji se gliser zapalio u blizini otoka Maun, sa zapadne strane otoka Paga. Mađarska obitelj je u trenutku izbijanja požara uputila poziv pogibelji te su se prekrcali u pomoćni gumenjak, a nedugo potom prekrcali su se na privatnu brodicu u proplovu te su neozlijeđeni prevezeni u mjesni kamp u Šimunima, na otoku Pagu. Do glisera u plamenu isplovili su pripadnici pomorske jedinice Javne vatrogasne postrojbe, koji su se zbog izrazito jakog nevremena morali povući iz akcije na sigurnu udaljenost odakle su motrili na plovilo u plamenu. Oko  14.00 sati iz JVP-a je javljeno da je požar na gliseru dogorio, a gliser se nasukao u uvalu Kolanski porat, na otočić Maun. Vlasniku plovila izdan je nalog za komercijalno odsukavanje, kada to dopuste vremenski uvjeti. Službenici Lučke kapetanije Zadar obavili su danas u 11.30 sati i jedan hitan medicinski prijevoz hrvatskog državljanina sa unutarnjim krvarenjem, iz mjesta Brgulje, sa otoka Molata u Zadar, gdje su pacijenta u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici HMP Zadar.

Tijekom današnjeg dana na više područja nadzora sigurnosti plovidbe zaprimljeni su pozivi o pomorskim nezgodama manjeg ili srednjeg intenziteta, srećom, bez ljudskih žrtava ili značajnije štete. Nažalost, i dalje je primjetan značajan broj nezgoda i nesreća na moru koje su djelomično uzrokovane nesmotrenošću i nepripremljenošću nautičara i plovila na vremenske uvjete na moru.