Novogradnja naftne platforme udarila u brodospasov brod u luci Uljanik, nema ozlijeđenih

Photo NSL POM NFT 13-11_17.jpg
Lučka kapetanija Pula izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o teškoj pomorskoj nesreći koja se dogodila jutros po jakom nevremenu u pulskoj luci Uljanik, gdje se novogradnja naftne platforme, zbog jakih udara vjetra otrgnula sa veza te udarila u motorni brod na vezu, pri čemu srećom nema stradalih, no nastala je značajna materijalna šteta uz moguće onečišćenje mora, o čemu izvještavamo kronološki.
 
Jutros, 13. studenoga u 08.30 sati službenici pulske Kapetanije zaprimili su poziv pogibelji od kapetana luke „Uljanik“, koji je dojavio o pucanju privezne užadi na novogradnji „Apollo“, brod - platorma zbog čega je nekontrolirano otplutala prema gatu „Molo Carbone“, gdje su na vezu boravili Brodospasovi brodovi za opskrbu platformi. Zbog velike vjerojatnosti od sudara plovila osoblje Luke odmah je o događaju obavjestilo Lučku Upravu Pula, Lučku kapetnaiju Pula i agenta Brodospasovih brodova.
 
Do dolaska službenika LK Pula na poziciju naftna platforma „Apollo“ već je udarila u gat, odnosno u Brodospasov motorni brod „Silni“, na kojemu u trenutku udara nije bilo posade. Od jačine udara došlo je do nagnuća Brodospasova broda, koji je počeo ubrzano primati more, dok je na brodskoj palubi primijećeno i strujno iskrenje. Na naftnoj platformi za sada je utvrđeno oštećenje oplate iznad razine mora, nastalo prilikom udara u pristanišni gat.
 
U pokušaju spašavanja motornog broda 'Silni' od potonuća djelatnici luke Uljanik brod su dodatno osigurali priveznom užadi uz pristanišni gat, do dolaska tegljača kojim će se pokušati osiguravanje oštećenog broda od potonuća, izvlačenje goriva i tegalj na sigurno.
 
Obzirom da je na brodu 'Silni' u trenutku nesreće preostalo oko 14 tona pogonskoga goriva, postoji opasnost od većeg onečišćenja mora jer je brod potonuo do razine palube, stoga je LK Pula na poziciju nesreće angažirala pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Pula i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša. Trenutno nije primijećeno veće istjecanje goriva iako je oko broda uočena plutajuća naftna mrlja, čije širenje je ograničeno plutajućom branom.
 
Zbog opasnosti od onečišćenja mora i dogovora o načinu izvlaćenja preostalog goriva iz oštećenog Brodospasova broda, Lučka kapetanija Pula sazvala je uži stožer Županijskog operativnog Centra u cilju planiranja daljnjih aktivnosti.
 
Vremenske prilike su nepovoljne, na poziciji puše sjeveroistočni vjetar brzinom od oko 50 km/h praćen kišom što dodatno otežava planirane aktivnosti.