Teretni brod zbog velike pristanišne brzine udario u operativnu obalu riječke luke

Photo nsl mbCHEROKEELKRI 27-3_14.JPG
Lučka kapetanija Rijeka zaprimila je danas dojavu o pomorskoj nezgodi uslijed pristajanja stranoga teretnog broda u riječku luku, te je tom prilikom oštećeno lučko pristačnište. O nezgodi je obavijestila nadležna Lučka uprava Rijeka, dok su djelatnici Kapetanije pokrenuli istragu o uzrocima ove nezgode.

Prema prikupljenim podatcima utvrđeno je da se pomorska nezgoda dogodila danas u 9.43 sati, kada je motorni brod privatnog brodara za prijevoz generalnog tereta naziva „Cherokee“, malteške zastave, dužine 139 metara, širine 16.5 metara, snage strojeva od 1766 KW i mase od 4962 bruto tona, sa 13 članova posade, prilikom manevra prilaska pristaništu zbog prevelike brzine pramcem udario u vez na poziciji Praška obala - zapad. U trenutku udara u obalu nitko od članova posade nije ozlijeđen, a od siline udara nastala su oštećenja na pristanišnom vezu, te je polomljen jedan bokoštitnik, dok na pramcu broda, osim površinskih oderotina nije utvrđeno veće oštećenje.

Zapovjednik malteškog teretnog broda K.O., ukrainske nacionalnosti (rođen 1963. godine), podvrgnut je alkotestiranju kojim nije utvrđena alkoholiziranost, a prema izvješću lučkoga peljara, zapovjednik broda nije na vrijeme smanjio brzinu broda prilikom manevra pristajanja, odnosno kasno je uočio da se prevelikom brzinom približava obali, te je usprkos uključivanju strojeva u puni pogon unatrag došlo do udara i oštećenja obale.

Djelatnici Lučke uprave Rijeka procjenjuju štetu na obali i pripremaju odštetni zahtjev prema vlasniku broda. Inspektori Lučke kapetanije Rijeka  obavili su uviđaj te će prekršajnim nalogom kazniti zapovjednika broda.