Čestitka kap. Branku Rameši na nominaciji za međunarodnu nagradu HERO i nominaciji za životno djelo za izniman doprinos i angažman u spasilačkim akcijama na moru

Photo NSL BR 07-11_17.JPG
Hrvatski lučki kapetan Branko Rameša bio je uvršten u finale izbora za nagradu “HERO” (Honouring Excellence in Rescue Operations), a koju Međunarodni savez za spašavanja na moru (International Maritime Rescue Federation – IMRF) daje pojedincima i organizacijama za njihov izniman doprinos, angažman i požrtvovnost u spasilačkim akcijama prema osobama na moru.

Iako je nagradu otišla u ruke urugvajske udruge ADES- Association of Maritime and River Rescue, i sama nominacija izniman je uspjeh i priznanje kap. Rameši. Naime, kap. Rameša već dugi niz godina vodi Lučku ispostavu Murter, u nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik, u uži izbor za dodjelu nagrade „HERO“ ušao je zbog njegovog izrazito požrtvovnog dugogodišnjeg angažmana u često pogibeljnim spasilačkim akcijama na moru. Kako je navela Kandidacijska komisija IMRF-a:“ S gotovo 40 godina iskustva u akcijama traganja i spašavanja (Search and Reacue – SAR), g. Branko pokazao je svoju hrabrost, nebrojeno puta, posvećujući svoj život spašavanju života osobama na moru.“

Uz kandidaturu za nagradu “HERO”, kapetan Rameša bio je kandidat i za nagradu u kategoriji „Životno djelo“, s obzirom da nakon dugogodišnjeg radnog vijeka i sudjelovanja u više od 200 akcija traganja i spašavanja, uskoro odlazi u zasluženu mirovinu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sa zadovoljstvom je primio vijest o kandidaturi kapetana Rameše i ovim mu putem čestitao na iznimnom uspjehu i međunarodnom priznanju za nemjerljiv doprinos za svaki spašeni život na moru.

Kandidatura IMRF-a za kapetana Ramešu vrijedno je, ne samo osobno, već i međunarodno priznanje rada Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te svih službenika Uprave sigurnosti plovidbe, koji su samo tijekom 2017. godine sudjelovali u 414 akcija traganja i spašavanja na moru i spasili 734 života. Ovo je ujedno i poticaj za daljnja nastojanja resornog Ministarstva u unaprjeđenju sustava te osiguravanju što boljih radnih uvjeta svim službenicima u 8 lučkih kapetanija i 72 ispostave, kojima je jedna od osnovnih zadaća upravo spašavanje ljudskih života na moru.“. – poručio je ministar Butković.