Vannes - Hrvatska na međunarodnom festivalu u francuskom zaljevu Morbihan predstavlja svoju bogatu maritimnu kulturu i baštinu

Photo nsl zmZA-VANNES 19-5_15.JPG
Hrvatska kao počasni gost na 8. međunarodnom festivalu u francuskom zaljevu Morbihan prezentirala tradicijske brodove, bogatu maritimnu baštinu, kulturu i turizam
Na 8. Festivalu mora „Tjedan zaljeva Morbihan“, već tradicionalnoj paradi povijesnih i tradicijskih brodova te prezentaciji maritimne baštine svih europskih zemalja, koja se protekli tjedan događala u francuskoj pokrajini Bretanji, Hrvatska je ove godine imala titulu počasnog gosta i svoju je bogatu pomorsku baštinu među 1200 povijesnih bodova europskih zemalja u najboljem svjetlu predstavila flotom od 11 tradicijskih plovila iz gotovo svih krajeva Dalmacije i Istre.

Hrvatsko selo stacionirano u središtu luke grada Vannesa, u pokrajini Bretanji na sjeverozapadu Francuske gdje se festival odigravao, hrvatske posade tradicijskih plovila, organizatore hrvatskog predstavljanja udrugu Cronavis, predstavnike Hrvatske turističke zajednice, te predstavnike općina koje su u Francuskoj na najbolji mogući način prezentirali hrvatsku gastronomiju, maritimnu baštinu, kulturu i umjetnost te brodarstvo, na Dan Hrvatske, u četvrtak 13. svibnja, obišao je i  zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

„Užitak je sudjelovati na ovakvom festivalu koji je revija tradicijske brodogradnje i maritimne baštine Europe te biti svjedokom ponosa kojim su naše posade predstavile hrvatsku bogatu tradicijsku brodogradnju i svojim gajetama, leutima, batanama, neretvanskim trupom i drugim brodovima, zaplovile zaljevom Morbihan, koji je jedan od najljepših na svijetu, te zaplovile u uzburkane vode oceana koji se ulijeva u zaljev. Na ovom lijepom iskustvu valja graditi planove da u skoroj budućnosti Hrvatska bude domaćinom ovakvog jednog festivala tradicijske brodogradnje, maritimne kulture i umjetnosti, te nezaobilazne gastronomije i folklora kojim su proteklih dana naši predstavnici u najljepšem svjetlu prezentirali bogatstvo hrvatske pomorske tradicije, ali i turističke ponude naše zemlje“, naglasio je zamjenik ministra Antešić.

Tom prilikom zamjenik ministra susreo se i s županom pokrajine Bretanje Aime Kerguerisom, gradonačelnikom Vannesa Davidom Robom, te predsjednikom udruženja organizatora festivala „Tjedan zaljeva Morbihan Gerardom d'Abovilleom, koji su također izrazili veliku želju da u skoroj budućnosti s flotom francuskih tradicijskih brodova dođu kao gosti upravo na jednu takvu sličnu manifestaciju pomorske baštine koja bi bila organizirana na hrvatskom Jadranu.

Organizatori hrvatskog sudjelovanja na ovom međunarodnom festivalu pomorske baštine splitska je udruga Cronavis, a njezini vodeći ljudi, predsjednik Udruge Plamenko Bavčević i tajnik Saša Lukić, kroz proteklih godinu dana uspjeli su okupiti predstavnike drugih hrvatskih udruga, općina i organizacija koje njeguju pomorsku baštinu, čuvaju tradicijska plovila, majstore starih zanata i graditelje brodova, umjetnike i gastronome, niz folklornih sastava, kako bi u bogatstvu i raznolikosti što bolje dočarali ono što hrvatsku tradicionalno čini pomorskom zemljom, ali i zemljom velikih prirodnih ljepota, dobre gastronomije, kulture i umjetnosti te bogate turističke ponude.

„Francuzi su nas dočekali kao prijatelje i na svakom nam koraku odaju veliku počast, što se najbolje moglo vidjeti nakon prve plovidbe do Atlantskog oceana, kada su nas kroz cijeli Zaljev Morbihan pozdravljali stanovnici otoka uz koje smo jedrili. A vrhunac je bio kada smo krenuli iz Port Navala prema luci Port Blanc, gdje nas je dočekalo oko tisuću Bretonaca. Hrvati sa svojom starom flotom, među kojom je i mala neretvanska trupa, jedrili su po Atlantskom oceanu i Francuzi su to pozdravili ovacijama. Uistinu, ovih tjedan dana u Morbihanu smo prave zvijezde“, kazao je Krsto Matulić, vlasnik pašmanske gajete "Mala Matulića", koja je predvodila hrvatsku flotu, a nakon prvog jedrenja od Vanessa do Port Navala na Atlantskom oceanu.

U Vannesu je postavljen i hrvatski pomorski muzej, izložba slika priznatih hrvatskih slikara, koji su upravo za festival izradili na zadanu temu mora i brodova vrhunska umjetnička djela kojoj se francuska publika tijekom festivala posebice divila. U Francuskoj se predstavila i Javna ustanova za zaštitu prirode Natura Jadera, izložbom fotografija o uvali Sakarun na Dugom otoku, koja je 2013. uvrštena u međunarodnu asocijaciju Najljepše uvale svijeta.

„Ono što nas se najviše dojmilo u našoj udruzi, klubu Najljepše uvale svijeta jest vaše nastojanje da ovu predivnu uvalu održite čistom i prirodnom. Naravno, svi smo mi za razvoj turizma, ali razumnog turizma koji neće uništavati sve pred sobom. Kada gledam fotografije Sakaruna, posve sam siguran da je to zaljev koji ima najprozirnije i najčišće more u Europi“, rekao je na otvaranju izložbe David Robo, gradonačelnik Vannesa, i pozvao predstavnike Hrvatske na proslavu 20. godišnjice kluba Najljepše uvale svijeta 2017. u zaljevu Morbihan.

Ravnatelj ustanove Natura Jadera, Mirko Đinđić, gradonačelniku Vannesa poklonio je nekoliko kamenčića i školjaka sa Sakaruna, što je izazvalo veliko oduševljenje domaćina i generalnog direktora asocijacije Najljepše uvale svijeta Brune Bodarda, koji je rekao kako to jesu samo kamenčići, ali oni simboliziraju i veliku turističku ponudu Hrvatske.

Osmi festival Tjedan zaljeva Morbihan bio je i prilika za jedno bratimljenje dviju općina, hrvatske općine Pašman i francuske općine Île-aux-Moinesa na jednom od ukupno 42 otoka zaljeva Morbihan. Načelnik općine Pašmana Andro Magić i gradonačelnik bretanjskog otoka Île-aux-Moinesa Philippe Le Bérigot, u subotu su se potpisom na povelju prijateljstva obvezali uspostaviti živu vezu, razmjenu znanja i iskustava na svim područjima te međusobnim razumijevanjem razvijati osjećaj europskoga bratstva. Bratimljenju je prisustvovao i Ivo Goldstein, veleposlanik RH u Francuskoj te predstavnici regionalne vlasti zaljeva Morbihan. Govoreći o povijesnim vezama Francuske i Hrvatske, veleposlanik Goldstein kazao je kako se rijetko pruža prilika da se u dalekoj Bretanji čuje hrvatski jezik. „Zahvaljujući vama, dragi Hrvati koji ste doputovali s naših otoka, te posadama brodova koji sudjeluju na Festivalu zaljeva Morbihan, naša riječ sada živi i na ovom prekrasnom otoku i sretan sam što mogu govoriti na svome jeziku koji je od ulaska u EU i službeni jezik Unije. Od sada Hrvatska i Francuska, Dalmacija i Bretanja nemaju samo zajedničku povijest nego i budućnost“, naglasio je Goldstein.

Osmom festivalu „Tjedan zaljeva Morbihan“ pokrovitelji su bili Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture.
 
FOTOGALERIJA