Slovenski ronilac stradao kod Cresa, njemačkom roniocu pozlilo kod Rijeke

Photo SAR - kalafurija.jpg
Dvojica ronilaca teško su stradali danas tijekom ronjenja u riječkom akvatoriju, od kojih jedan smrtno.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas, 18. listopada koordinirala je u dvije akcije spašavanja ronilaca na riječkom području nadzora sigurnosti pomorskog prometa.

Prva dojava zaprimljena je u 11.55 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Rijeka, od voditelja ronilačkog plovila koji je uputio poziv u pomoć budući je jednom roniocu na boce pozlilo tijekom organiziranog ronjenja nedaleko mjesta Beli na otoku Cresu.

U vrijeme dojave stradali ronilac već je transportitan plovilom ronilačkog kluba u beličku lučicu, kamo je Središnjica uputila vozilo sa djelatnicima Hitne medicinske pomoći iz Lošinja, koji su stradaloga preuzeli u medicinsko postupanje već u 12 sati, a o događaju je obavijštena Lučka kapetanija Rijeka, nadležna Lučka ispostava Cres i Pomorska policija čije plovilo se odmah po dojavi uputilo iz Maloga Lošinja osigurati poziciju stradavanja ronioca.

Prema prikupljenim podatcima djelatnici Središnjice saznali su da je stradao E.Š. (rođen 1976. godine), slovenski državljanin, koji je sudjelovao u ronilačkoj turi na boce na poziciji 1 nautičku milju od Belog, kamo su doplovili plovilom lokalnog ronilačkog centra u vlasništvu hrvatske tvrtke.

MRCC Rijeka u 13.45 sati zaprimila je informaciju od djelatnika HMP Lošinj da je slovenski ronilac, nakon višekratnih pokušaja reanimiranja, nažalost, preminuo.

Djelatnici riječke Kapetanije i creske Ispostave u suradnji sa Pomorskom policijom postupaju u skladu sa očevidnim radnjama u okviru istrage o uzrocima stradavanja slovenskoga ronioca.

Nedugo nakon ovoga nesretnog događaja, danas u 13.40 sati Središnjica je posredstvom ŽC 112 Rijeka zaprimila dojavu voditelja ronilačkog broda sa kojega je upućen poziv u pomoć povodom stradavanja ronioca tijekom ronjenja na boce u blizini lukobrana riječke luke, o čemu je Središnjica obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Rijeka i Pomorsku policiju Rijeka.

Stradali ronilac T.T. (rođen 1971. godine), njemački državljanin, odmah po stradavanju ronilačkim brodom naziva „Zara“ prevezen je do lukobrana gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći koji su ga zbog sumje u pretrpljenu barotraumu transportirali u daljnje medicinsko postupanje.

Djelatnici riječke Kapetanije prema prikupljenim podatcima utvrdili su da se stradavanje njemačkog ronioca dogodilo tijekom ronjenja na boce izvan riječkoga lukobrana na poziciji potopljene brodske olupine, do koje je njemački ronilac transportiran motornim brodom naziva „Zara“ u vlasništvu lokalnoga ronilačkog kluba.

Djelatnici Lučke kapetanije Rijeka i službenici Pomorske policije poduzeli su očevidne i istražne radnje o uzrocima ove nesreće.