Obustavljena višednevna potraga u splitskom akvatoriju za nestalim hrvatskim državljaninom

Photo luckaKapetanija_IK.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) obustavila je potragu za hrvatskim državljaninom čiji nestanak je prijavljen prošlu nedjelju u hvarskom arhipelagu.

Potražna akcija koja je sa manjim prekidima zbog vremenskih neprilika provođena na splitskome području nadzora sigurnosti pomorskoga prometa gotovo punih šest dana, okončana je u subotu navečer.

Traganje za nestalim Hrvatom M.G. pokrenuto je najbližim raspoloživim plovilima odmah po zaprimljenoj dojavi o nestanku 10. listopada u 19.15 sati u akvatoriju otoka Sv. Klement, dok je MRCC Rijeka do jutra 11. listopada pripremila plan traganja te pokrenula opsežnu potražnu akciju u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split, Pomorskom policijom Split i Hrvatskom gorskom službom spašavanja Split na moru i kopnu s ciljem pronalaska nestaloga hrvatskog državljanina.

Na samome početku potražne akcije djelatnici MRCC Rijeka u suradnji sa NPCPP Split i Županijskim dojavnim centrom 112 Split trijangulacijom signala konstantno nedostupnoga mobilnog uređaja nisu uspjeli utvrditi poziciju nestaloga budući da je posljednji signal mobitela zbilježen na dan nestanka u 13.10 sati dok je nestali još uvijek boravio u mjestu Vlaka, odakle je oko 15.00  sati isplovio vlastitim gliserom tipa „Boston Whaler“, građe staklo – plastika bez kabine, dužine 5,5 metara, bijele boje, pogonjen vanbrodskim strojem od 90 KS, luke upisa Hvar. Nestali je na sebi nosio žutu reflektirajuću kabanicu.

Drugoga dana potrage, 11. listopada u 07.30 sati djelatnici Lučke kapetanije Split pronašli su napušteno nasukano plovilo nestaloga u uvali Vinogradišće, otok Sv. Klement, kamo je MRCC Rijeka odmah uputila pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja koji su u do 11.30 sati obavili helikoptersko izviđanje područja, a potom je daljnu potragu kopnom nastavilo 13 pripadnika HGSS-a sa dva psa tragača, dok je u podmorsku potragu angažirano četvero HGSS-ovih ronilaca. U potragu morem i kopnom za nestalim mještaninom bili su uključeni i žitelji Sv. Klementa vlastitim plovilima te u okviru potrage kopnom.

Podmorska ronilačka potraga trajala je do 14. listopada kada je obustavljena zbog nepovoljnih vremenskih prilika, a obavljen je i još jedan potražni prelet helikopterom HGSS-a.

Površinske i kopnene potrage koje su istim intenzitetom trajale do posljednjega dana traganja nažalost nisu dale rezultata te je MRCC Rijeka svim jedinicama uključenim u koordinirano traganje dojavila obustavu potrage 17. listopada u 18.25 sati.

Daljnja potraga za nestalim hrvatskim državljaninom od jučer ujutro provodi se u okviru redovnih aktivnosti nadzora sigurnosti plovidbe.