Njemački državljanin preminuo tijekom plovidbe nedaleko Pule

Photo sPAŠAVANJE.png
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je jutros u 8.26 sati dojavu od voditelja strane jedrilice koji je nedaleko Pule naišao na plovilo sa osobom u nesvjesnom stanju, o čemu je Središnjica obavijestila Lučku kapetaniju Pula, odakle su pozvali djelatnike Hitne medicinske pomoći na intervenciju u marinu Veruda, gdje su prethodno uputili i voditelja strane jedrilice da doplovi sa pacijentom.

Naime, zbog udaljenosti službenoga plovila pulske kapetanije od dojavljene pozicije bilo je najbrže naložiti hitan transport od pozicije pronalaska pacijenta do obale, posebno jer su i vremenski uvjeti na moru bili povoljni.

U komunikaciji sa voditeljem strane jedilice djelatnici pulske Kapetanije saznali su da je isti pronašao pacijenta u vremenu dojave na poziciji oko 1,5 nautičku milju od marine Veruda kada je vlastitom jedrilicom prolazio pored motorne jahte naziva „Chrina“, njemačke zastave na kojoj je uočio dvoje članova posade od kojih je jedan C.S. (rođen 1948. godine) njemački državljanin, ujedno i vlasnik motorne jahte bio u nesvjesnom stanju, dok mu je supruga kao drugi član posade, također njemačka državljanka bila u stanju šoka i nesposobna upravljati jahtom, stoga je voditelju jedrilice koji je dojavio o pronalasku naređeno iz pulske Kapetanije preuzeti upravljanje jahtom i hitno dovesti njemačkog pacijenta do marine Veruda gdje je već bio organiziran hitan medicinski prijem.

Čim je jahta doplovila do obale djelatnici HMP Pula prekrcali su se na motornu jahtu i započeli postupak reanimacije, no nažalost, Njemac nije pokazivao znakove života te su liječnici u 9.20 sati konstatirali smrt.

Tijekom trajanja ove akcije Lučka kapetanija Pula o svemu je obaviještavala Središnjicu u Rijeci i Pomorsku policiju Pula, čiji su službenici poduzeli daljnje očevidne radnje o uzrocima smrti njemačkog državljanina.