U istarskom akvatoriju poduzeto nekoliko spasilačkih akcija zbog nevremena na moru, u Kaštelima izgorjela motorna jahta

Photo SAR_14.jpg

Jučer predvečer i danas prije podne poduzeto je nekoliko spasilačkih akcija prema osobama i plovilima u istarskom akvatoriju, dok je na splitskom području u kaštelanskoj marini izgorjela i potonula jedrilica tijekom boravka na vezu u mjesnoj marini.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko poduzetih spasilačkih akcija prema osobama po nevremenu na moru.

Jučer predvečer, 30. lipnja u 18.50 sati MRCC Rijeka izvijestila je o poduzetoj spasilačkoj akciji prema dvije osobe na brodici koja se po nevremenu nasukala u uvali 'Cuvi', u Rovinju. Službenici Lučke ispostave Rovinj po dolasku na poziciju nesreće evakuirali su dvije osobe, oboje slovenski državljani, sa nasukane brodice te ih preveli na sigurno. Slovenci su neozlijeđeni u nesreći i odbili su ponuđenu intervenciju Hitne medicinske pomoći, čime je ova akcija uspješno okončana.

Sinoć u 21.06 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji od očevidaca o osobi u moru koja se drži za splav i ne može isplivati na obalu, ispred Porta Červar, o čemu su obaviješteni službenici Lučke ispostave Poreč koji su odmah isplovili u spasilačku akciju prema dojavljenoj poziciji. U međuvremenu, u 21.20 sati u Središnjicu  je dojavljeno da se kupač ipak uspio samostalno domoći obale, srećom bez ozljeda, čime je ova akcija okončana. Prema prikupljenim podatcima kupač, M.K. (rođen 1984. godine), hrvatski državljanin, tijekom boravka u moru na oko 70 metara od obale zbog visokih valova izgubio je nadzor nad splavi te je imao poteškoća prilikom pokušaja plivanja do obale.

Posljednja pomorska nezgoda u istarskom akvatoriju zabilježena je danas, 1. srpnja u 10.00 sati kada jeiz Lučke ispostave Rovinj u MRCC Rijeka dojavljeno o medicinskoj pomoći koja je organizirana prema V.H. (rođena 1955. godine), hrvatskoj državljanki koja se pri prelasku sa broda na rovinjsku rivu spotakla i pala između broda i rive, pri čemu je ozlijedila potkoljenicu te su je djelatnici Hitne medicinske pomoći Rovinj prevezli u daljnju obradu u OB Pula.

Nedugo potom, u 11.40 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava o požaru na plovilu u splitskom akvatoriju, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split, koji su odmah po dojavi isplovili prema poziciji nesreće, marina Kaštela, kamo su istovremeno upućena pomorska postrojba Javne vatrogasne postrojbe Split.

Dolaskom na poziciju nesreće službenici LK Split utvrdili su da je plovilo napušteno i da nema stradalih te da je motornu jahtu „Lavsa“, hrvatske zastave, požar zahatio tijekom boravka na vezu u kaštelanskoj marini, odakle je odtegljena vatrogasnim plovilom izvan marine, gdje je nastavljeno gašenje požara. Odmah nakon što su vatrogasci ugasili požar, u 12.40 sati, očevid i istragu o uzrocima požara pokrenuli su službenici Lučke kapetanije Split u suradnji sa Pomorskom policijom Split.

Utvrđeno je kako je opožarena jahta 13,5 metara dužine, pogonjena brodskim pogonskim strojme snage 39 kW u vlasništvu pravne osobe iz Hrvatske, koja je obaviještena o nesreći. Točan uzrok požara tijekom današnjeg dana nije utvrđen, a motorna jahta je zbog težine oštećenja uzrokovanog požarom u 14.30 sati potonula. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora, potonulo plovilo ne predstavlja opasnost za sigurnost plovidbe drugim sudionicima u pomorskom prometu, a pozicija potonuća osigurana je od eventualnog onečišćenja mora istjecanjem pogonskoga goriva tipa diesel, kojega je u brodskom spremniku preostalo oko 200 litara.