Čestitka ministra Siniše Hajdaš Dončića povodom međunarodnog Dana pomorca

Photo //Day-of-the-seafarer-LOGO5.jpg
Povodom 25. lipnja, međunarodnog Dana pomoraca, koji se u organizaciji Međunarodne pomorske organizacije (IMO) ove godine obilježava pod temom karijera na moru (Career at Sea) s ciljem poticanja mladih da biraju pomorsku karijeru, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić upućuje čestitku pomorcima i njihovim obiteljima:

U prigodi 25. lipnja, međunarodnog Dana pomoraca, kao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture svim pomorcima, ali i budućima koji pohađaju pomorske škole i fakultete, te njihovim obiteljima -  upućujem čestitku i riječi ohrabrenja.

Poticanje mladih ljudi da pomorska zanimanja odabiru za svoju profesionalnu budućnost, što je i ovogodišnja ključna poruka Međunarodne pomorske organizacije povodom Dana pomoraca, upravo je u skladu sa strateškim odrednicama Vlade Republike Hrvatske. Vlada je kroz svoje politike i strateške dokumente prepoznala važnost razvoja i promocije Hrvatske kao međunarodnog centra izvrsnosti za školovanje pomoraca uz stalno unaprjeđenje sustava obrazovanja i izobrazbe pomoraca. Donijeli smo Strategiju pomorskog razvoja i integralne pomorske politike RH 2014-2020 koja, među ostalim, definira pravce razvoja pomorstva kao jedne od najznačajnijih gospodarskih grana Republike Hrvatske. U tom smjeru težnja nam je osigurati najviše standarde životnih i radnih uvjeta pomoraca što je zasigurno mladima motivirajuće za izbor pomorskih zvanja.
Ujedno, u skladu sa svjetskim trendovima potražnje za pomorcima treba težiti povećanju udjela časnika u ukupnom broju pomoraca. Kako hrvatski časnički kadar uživa izniman ugled to predstavlja njegovu konkurentsku prednost na svjetskom tržištu.

Jedan od najvećih problema još uvijek nam predstavlja nemogućnost da svi vježbenici budu ukrcani radi obavljanja vježbeničke plovidbene službe, te da na taj način steknu uvjete za nastavak karijere. U nastojanju da se proces poticanja ukrcaja vježbenika nastavi i intenzivira i u ova krizna vremena, kada se nažalost javljaju sve veće poteškoće pri zapošljavanju pomoraca, a poglavito vježbenika, Vlada Republike Hrvatske usvojila je u prosincu 2014. godine Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi za 2015. i 2016. godinu.  Ovim se Programom želi potaknuti brodare na ukrcaj vježbenika, isplatom potpore za troškove plaće, pomorskog dodatka, hranarine, putovanja do i s broda, mentorski rad, te zaštitnu odjeću.

Danas u rad naše Ministarstvo pušta pomorcima vrlo koristan sustav e-Pomorac, https://epomorac.pomorstvo.hr/, pomoću kojeg pomorci na jednom mjestu mogu pronaći njima korisne informacije poput ovlaštenih liječničkih ustanova u RH, najave svih tečajeva od strane ovlaštenih pomorskih učilišta i pomoću čijih će aplikacija moći osobno dobivati njima važne obavijesti.

Čestitam svim pomorcima njihov Dan i želim im mirno more!