Poduzete dvije akcije spašavanja u zadarskom i riječkom akvatoriju

Photo nsl LK SNM 8_11.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 3. lipnja koordinirala je u dvije akcije spašavanja plovila i posada na moru.

Prvu dojavu, odnosno poziv pogibelji MRCC Rijeka zaprimila je jučer u 15.30 sati posredstvom Obalne radio postaje Rijekaradio za jedrilicu koja je pretrpjela havariju tijekom plovidbe u blizini otoka Ilovika, o čemu je Središnjica obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Rijeka i Pomorsku policiju Rijeka. Kako se u vrijeme dojave posada Pomorske policije nalazila najbliže havariranoj jedrilici, u koordinaciji sa MRCC Rijeka službeno policijsko plovilo upućeno je prema dojavljenoj poziciji na oko 2 nautičke milje južno od otoka Ilovika, kamo su nedugo potom i pristigli te pronašli jedrilicu naziva „Tertia“, njemačke zastave, dužine 10 metara sa pet članova posade, svi njemački državljani od kojih nitko nije bio ozlijeđen. Pregledom jedrilice utvrđen je kvar pogonskoga stroja bez onečišćenja mora, nakon čega je policijsko plovilo havariranu njemačku jedrilicu prepratilo do veza na otoku Iloviku, kamo su pristali u 15.50 sati.

Drugi poziv pogibelji MRCC Rijeka zaprimila je u 16.15 sati izravno od dvočlane posade talijanske jedrilice koja je plovila kod Dugog Otoka i na kojoj se dogodio prodor mora, slijedom čega je Središnjica pokrenula koordiniranu akciju traganja i spašavanja sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar, čija plovila su isplovila prema havariranoj jedrilici. U međuvremenu je posada talijanske jedrilice dojavila u Središnjicu da su napustili gotovo potopljeno plovilo od kojega su se udaljili na brodskome tenderu.

Budući da djelatnici zadarske Kapetanije i policijski službenici dolaskom na poziciju potonuća talijanske jedrilice nisu uočili brodolomce nastavili su površinsku potragu, a Središnjica je u koordinaciji sa Obalnom stražom RH u akciju traganja uključila i potražni zrakoplov tipa Pilatus, koji je tender sa dvoje talijanskih brodolomaca uočio u 19.55 sati na poziciji prolaz Proversa, Dugi Otok, kamo su nedugo potom, u 20.10 sati doplovila službena plovila Lučke kapetanije Zadar i Pomorske policije. Na poziciji pronalaska ustanovljeno je da dvoje brodolomaca srećom nisu ozlijeđeni, oboje su talijanski državljani, a do brodoloma je došlo nakon što je, iz za sada neutvrđenoga razloga, došlo do prodora mora u potpalublje jedrilice naziva „Perla Nera“, talijanske zastave, na poziciji oko 6 do 7 nautičkih milja zapadno od Rta Dugog Otoka. Na poziciji potonuća jedrilice nije uočeno onečišćenje mora. Talijanski brodolomci prevezeni su u Sali na Dugom Otoku čime je ova akcija uspješno okončana.