Lučka uprava Vukovar pridružila se Europskoj zajednici luka unutarnjih voda

Photo nsl VUKOVAR 02 10 2007g 029.jpg
Lučka uprava Vukovar će od 1. siječnja 2015. godine biti članica Europske zajednice luka unutarnjih voda (EFIP), prestižne europske organizacije koja okuplja više od 200 riječnih luka i lučkih uprava iz 18 zemalja Europske unije, Švicarske i Ukrajine.

Povodom današnje odluke o primaju Luke Vukovar u članstvo EFIP-a ravnateljica Lučke uprave Vukovar Božana Matoš  izjavila je kako je to veliko zadovoljstvo i odgovornost te se nada da će biti dostojni partneri ove ugledne organizacije.

Dobrodošlicu Luki Vukovar u EFIP poželio je predsjednik te organizacije Hans - Peter Hadorn koji je rekao kako su počašćeni što mogu zaželjeti dobrodošlicu Lučkoj upravi Vukovar u svoju organizaciju. „Rijeka Dunav je jedna od naših ključnih područja brige i veselimo se aktivnoj suradnji  s Lučkom upravom Vukovar. ", istaknuo je Hadorn.

Luka Vukovar smještena je na 1335 km nizvodnog toka rijeke Dunav, na desnoj obali rijeke, a povoljan položaj luke u odnosu na maticu rijeke Dunav omogućava normalan rad tijekom cijele godine bez obzira na vodostaj rijeke tako da i pri najnižem vodostaju rijeke Dunav luka Vukovar može nesmetano raditi.

Na lučkom  području luke Vukovar  koja pokriva površinu od 26 hektara,  lučke djelatnosti obavljaju četiri koncesionara koji pružaju uslugu  prekrcaja svih vrsta roba uključujući tekući, rasuti,  generalni  i teški  teret.

Lučka uprava Vukovar je 2007. godine pokrenula projekt rekonstrukcije i modernizacije luke „Luka Vukovar-Nova luka Istok“, a priprema projekta uključuje glavni projekt i dokumentaciju za rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove vertikalne obale ukupne duljine  455 m, rekonstrukciju i izgradnju novih kolosiječnih postrojenja, rekonstrukciju i gradnju novih otvorenih i zatvorenih skladišta te rekonstrukciju i izgradnju novih lučkih cesta.