Dva hitna medicinska transporta stranih državljana poduzeta u zadarskom akvatoriju

Photo LK RI brod 7_12.jpg
Tijekom jučerašnjega dana noći zabilježena su dva izvanredna događaja na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe, slijedom kojih su poduzete akcije spašavanja hitnim medicinskim transportom.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 23. kolovoza oko 12.15 sati zaprimila je obavijest Lučke ispostave Sali čiji djelatnici su na zahtjev mjesne liječnice pokrenuli hitan medicinski transport ozlijeđene turistkinje (rođena 1988. godine), talijanska državljanka, koja je službenim plovilom u 13.15 sati uz liječničku pratnju prevezena iz Sali, Dugi otok u Sukošan, odakle su je u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar.

Slijedeći izvanredni događaj u MRCC Rijeka zaprimljen je jučer, 23. kolovoza u 15.10 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Zadar, čiji djelatnici su proslijedili poziv u pomoć zbog ozljeđenoga člana posade strane motorne jahte naziva „Like a breeze“ koja se tada nalazila na pozicji uvale Telaščica, Dugi otok, slijedom čega je Središnjica u koodrinacij sa nadležnom Lučkom ispostavom Sali pokrenula akciju hitnoga medicinskoga prijevoza.

Djelatnici saljske Ispostave u 16.00 sati na navedenoj poziciji preuzeli su teže ozlijeđenoga latvijskog državljanina (rođen 1963. godine) na službeno plovilo te ga prevezli u u Zadar, kamo su pristali u 17.15 sati, kada su pacijenta u postupanje preuzeli djelatnici zadarske Hitne medicinske pomoći dalje u gradsku bolnicu.