Češka državljanka preminula nakon ronjenja u Rapcu

Photo RONITELJICA.jpg

Policijski očevid u tijeku je na pozicji pronalaska češke roniteljice koja je preminula danas netom nakon ronjenja na rabačkoj plaži.

Lučka ispostava Rabac zaprimila je danas, 25. rujna u 14.20 sati poziv voditelja ronjenja koji je dojavio o stradanju roniteljice na lokalnoj rabačkoj plaži slijedom čega su isplovili u očevid na dojavljenu poziciju, o čemu su izvijestili Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i Pomorsku policiju Pula.

Djelatnici rabačke Ispostave na poziciji stradanja, plaža rabačkoga turističkog naselja Girandela, zatekli su unesrećenu V.H. (rođena 1952. godine), češka državljanka nad kojom su djelatnici Hitne medicinske pomoći Labin primjenjivali postupak reanimacije, no nažalost bez uspjeha te su stradalu Čehinju proglasili mrtvom u 14.45 sati.

Očevidom je utvrđeno da je nesretna češka državljanka sudjelovala u tročlanoj ronilačkoj grupi u organizaciji lokalnoga ronilačkog centra u vlasništvu M.H., hrvatski državljanin ujedno i voditelj ronilačke grupe u kojoj je sudjelovala preminula Čehinja. Ronilačka tura s bocama na kisik organizirana je na plaži Girandela u neposrednoj blizini obale. Ronjenju je prethodila priprema na obali te je, prema iskazu voditelja ronjenja i svjedoka, zaron obavljen u 12.30 sati. Po završetku prve ronilačke etape voditelj i troje ronilaca počeli su izron sa dubine od 37 metara te su nakon postupka dekompresije izronili do dubine od 5 metara gdje se od grupe odvojila stradala češka državljanka te se samostalno uputila prema plaži, dok je grupa nastavila sa drugom etapom ronjenja. Po završetku ronilačke ture izlaskom iz mora ronioci su na obali zatekli češku kolegicu u kritičnom zdravstvenom stanju te su odmah započeli postupak reanimacije do dolaska djelatnika labinskoga HMP-a.

Izuzećem sve pripadajuće dokumentacije ronilačkoga centra u okviru očevidnoga postupka utvrđeno je da nema nepravilnosti, dok službenici Kriminalističke policije Labin nastavljaju očevid na poziciji pronalaska preminule češke državljanke.