Ministar Hajdaš Dončić tijekom radnog posjeta Zadru obišao radove u Novoj luci Gaženica

Photo nsl minSHD ZD-LkG 14-5_13.jpg
Tijekom današnjeg radnog posjeta Zadru ministar Siniša Hajdaš Dončić u društvu pomoćnika Igora Butorca, savjetnice Snježane Josipović, načelnice sektora upravljanja pomorskim dobrom ministarstva, Nine Perko, ravnatelja Lučke uprave Zadar, Emila Bilića, te predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar, Ivana Tomića, obišao je  infrastrukturne radove u Novoj luci Zadar, u Gaženici.

„Svi radovi odvijaju se po planu, sukladno određenim standardima, te mogu izraziti zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom. Djelatnici tvrtki izvođača radova svakodnevno su na terenu, te ovom prilikom mogu izraziti činjenicu kako će dvije godine prije nego što je planiranio Nova luka Gaženica biti spremna za prihvat trajekata i kruzera, sukladno unaprijed postavljenim standardima. Do kraja svibnja traje natječaj vezano za davanje koncesije za financiranje, izgradnju, vođenje i upravljanje zgradom terminala na novom trajektnom i kruzerskom terminalu. Nakon  završetka natječaja razgovarat ćemo sa zainteresiranima, te odabrati najbolje rješenje.“ - istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Ministar Hajdaš Dončić razgovarao je sa predstavnicima  tvrtki Strabag i Pomgrad, izvođačima radova u Novoj luci Gaženica, a koji su ga informirali kako o dosadašnjoj, tako i o budućoj dinamici izvođenja infrastrukturnih radova.

Preseljenje postojeće luke Zadar na područje Gaženice, 3,5 km južno od grada Zadra Vlada Republike Hrvatske označila je kao prioritetan pojekt, te je u skladu s tim Lučkoj upravi Zadar povjerena  odgovornost za izgradnju i upravljanje novim trajektnim i kuzerskim terminalom u Gaženici.

Pomorski objekti Nove luke Gaženica obuhvaćaju ukupno dvanaest vezova u ukupnoj dužini od 1, 851 m, od čega tri veza ukupne dužine od 800 m i dubine od 13 m pripadaju kruzerskom terminalu. Projektom je također predviđena izgradnja zgrade terminala za usluge domaćeg, međunarodnog i kruzerskog putničkog prometa i prometa vozila.

Infrastrukturni radovi u Novoj luci Gaženica započeli su u svibnju 2009. godine, a završetak radova i otvaranje luke očekuje se u svibnju 2014. godine.