Pomoćnik ministra Goran Šarin na Trećoj Jadranskoj Konferenciji o iznenadnim onečišćenjima

Photo nsl pmGS-OPATIJA 10-5_16.jpg
Pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Goran Šarin otvorio je Treću Jadransku Konferenciju o iznenadnim onečišćenjima - ADRIASPILLCON 2016. koja se od 10. do 12. svibnja održava pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u Opatiji.

„Ministarstvo je prepoznalo važnost održavanja ove Konferencije, te je od prvog skupa organiziranog prije šest godina prisutno ovdje u Opatiji. Iskrenu čestitku upućujem organizatorima, tvrtki OSEC iz Matulja, u privlačenju interesa i podrške najznačajnijih međunarodnih, europskih i regionalnih organizacija koje djeluju u području sprječavanja zagađenja morskoga okoliša. Sudjelovanje spomenutih organizacija potvrđuje da je riječ o događaju od iznimnog značaja za ovaj dio svijeta, dok prisutnost mnogobrojnih predstavnika nacionalnih tijela jadranskih država, naftne industrije, pomorstva, akademske zajednice, znanstvenih institucija i dr. pokazuje da je skup postao važan forum za razmjenu mišljenja na temu iznenadnih zagađenja morskoga okoliša.“. - kazao je pomoćnik Šarin.

Podsjetimo, na skupu sudjeluju predstavnici više europskih i međunarodnih organizacija kao što su Međunarodna pomorska organizacija, Europska agencija za sigurnost plovidbe, Međunarodni fond za naknadu štete zbog onečišćenja uljem i drugi.

Ovogodišnja Konferencija iskorištena je za raspravu o mnogobrojnim problemima koji se javljaju u području zaštite ekosustava Jadranskog mora. Naime, upravo je zaštita prirodnih resursa Jadrana od iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku, ali i susjedne države. Bitna je ponajprije zbog razvoja i promocije turizma, jedne od najznačajnijih gospodarskih grana, kako Hrvatske, tako i zemalja u okruženju. Stoga su aktivnosti na sprječavanju onečišćenja s brodova ili kontrola off-shore djelatnosti pri bušenju nafte i plina, od primarne važnosti za sve države jadranskoga kruga.

Recimo na kraju kako je tijekom održavanja Konferencije Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sazvalo radni sastanak ad hoc službenih predstavnika šest jadranskih obalnih država, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Crne Gore i Slovenije na kojemu se raspravljalo o inicijativama i prijedlozima za unaprjeđenjem međusobnih odnosa.