Poduzeto više spasilačkih akcija uzrokovanih nevremenom na moru

Photo nsl LK calafuria 1_16.jpg

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) tijekom jučerašnjeg dana koordinirala je više manjih i većih spasilačkih akcija na moru prema posadama i plovilima koji su se našli u pogibeljnim situacijama uslijed iznenadnoga nevremena na moru, praćenog jakim udarima bure i visokim valovima.

Jučer ujutro, 5. kolovoza oko 09.00 sati u Središnjicu je dojavljeno o manjoj pomorskoj nesreći na poziciji prolaz Mali Ždrelac gdje je jedrilica naziva „Morellina“, hrvatski charter, prilikom plovidbe udarila jarbolom u konstrukciju mosta iznad morskog prolaza, slijedom čega su na poziciju nesreće isplovili djelatnici Lučke ispostave Biograd na moru te su utvrdili da je do nesrće došlo nesmotrenošću skippera, C.A., njemački državljanin za što mu je izdan i naplaćen prekršajni nalog u iznosu od 7.500, 00 kuna kazne.

Tijekom jučerašnjega dana nije bilo potrebe za pokretanje značajnijih spasilačkih akcija, no od predvečerja uslijed naglog pogoršanja vremenskih prilika na moru dogodilo se nekoliko pomorskih nesreća slijedom kojih su pokrenute koordinirane spasilačke akcije.

Prva dojava u MRCC Rijeka zaprimljena je u 19.50 sati posredstvom tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći na moru posadam i plovilima, čiji djelatnici su dojavili da je brodica naziva „Helga“ pretrpjela havariju jednoga od dva porivna stroja na poziciji ispred ulaza u biogradsku marinu. Budući da je posada navela kako su uz kvar primijetili i curenje pogonskoga goriva obavijestili su Središnjicu da im je zbog toga odbijen zahtjev za pristajanje u marinu, te su sa jednim porivnim strojem uspjeli otploviti prema marini Sukošan, nadomak koje, u 20.30 sati je brodica ostala u potpunosti bez pogona te je od službenoga plovila navedene tvrtke uzeta u komercijalni tegalj te u 22.00 sati sigurno vezana u sukošanskoj marini.

Druga dojava u MRCC Rijeka zaprimljena je posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Gospić u 22.15 sati od članice posade jedrilice sa još dva člana posade, suprug i dijete, svi hrvatski državljani koji su plovili iz uvale Sv. Mara na otoku Rabu prema otvorenome moru, na što su im djelatnici Središnjice naložili povratak u Rab zbog jačanja bure koja bi uvelike ugrozila njihovu sigurnost na jedrilici. Budući da se posada jedrilice u navedenoj situaciji nije mogla snaći u pomoć je isplovilo službeno plovilo Lučke ispostave Rab te su ih u 23.01 sati pronašli i uzeli u tegalj do rapske luke kamo su sigurno pristali u 23.20 sati. Nitko od tročlane obitelji / posade nije ozlijeđen.

MRCC Rijeka tijekom večeri i noći, 5./6. kolovoza zaprimila je nekoliko dojava o ispaljenju crvenih signalnih raketa duž obale, no provjerama nadležnih lučkih kapetanija i ispostava utvrđene su lažne dojave te do 12.00 sati danas, 6. kolovoza nije zabilježena niti jedna ozbiljnija pomorska nesreća ili nezgoda na moru.