Gliser udario u jedrilicu na Malom Lošinju, nema ozlijeđenih

Photo nsl sudar ML 31-8_14.JPG
Iznajmljenim gliserom dvojica Austrijanaca jučer tijekom plovidbe lošinjskim akvatorijem zbog nesmotrenosti udarili u jedrilicu.

Lučka ispostava Mali Lošinj obavijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o pomorskoj nezgodi koja se dogodila jučer, 31. kolovoza u 12.28 sati, na Malome Lošinju.

Prema izvještaju malološinjske Ispostave nezgoda se dogodila na poziciji ispod mosta tijekom plovidbe kanalom Privlaka, kada je austrijski državljanin O.M.K. (rođen 1986. godine) upravljajući gliserom dužine 5,5 metara, pogonjen vanbrodskim strojem snage 85 kW, luke upisa Novalja, u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, u pokušaju da uspori plovidbu kako bi izbjegao zapinjanje tende glisera o nosivu konstrukciju mosta uključio pogon unazad te se gliser naglo zanio krmenim dijelom, nakon čega je mladi Austrijanac u panici da ne udari u obalu prebacio u pogon prema naprijed i nesmotreno uključio punu snagu stroja izgubivši nadzor nad gliserom koji je pramcem udario u obalu kanala, na koju se je gliser doslovno popeo te je u padu lijevim bokom nasjeo na lijevi bok jedrilice, dužine 10 metara luke upisa Mali Lošinj, i koja je bila propisno vezana neposredno od izlaza iz kanala, nakon čega se gliser zaustavio.

U ovoj nezgodi voditelj jedrilice kao niti njegov član posade, M.S. (rođen 1986. godine) također austrijski državljanin, nisu ozlijeđeni, kao niti itko na usidrenoj jedrilici na kojoj u trenutku udara srećom nije bilo posade.

Na poziciji pomorske nezgode djelatnici Ispostave ustanovili su teška oštećenja na oba plovila, gliser je prilikom udara u jedrilicu pramčanim dijelom zahvatio ogradu na lijevome boku jedrilice te ju je isčupao u gotovo cijeloj dužini jedrilice, a tom prilikom je teško oštečen i lijevi bok glisera sa kojega je otkinuta bočna oplata iznad razine mora.

Osim matrijalne štete na poziciji sudara plovila nije uočeno onečišćenje mora.

Nakon obavljenog očevida na oštećenim plovilima djelatnici Lučke ispostave Mali Lošinj protiv voditelja glisera pokrenuli su prekršajni postupak i naplatili novčanu kaznu u iznosu od 1.100,00 kuna.