Hajdaš Dončić: Dogradnja vezova početak je ulaganja u splitsku luku

Photo nsl min SHDoncic LK ST 24-9_12.jpg
Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati ovom uvelike vrijednom ugovoru, a imajući u vidu planove razvoja Gradske luke, vjerujem da će splitska luka premašiti dosadašnji promet od pet milijuna putnika godišnje, rekao je ministar Siniša Hajdaš Dončić nakon današnjeg potpisivanja Ugovora o izvođenju radova na dogradnji veza 26 i 27 u Gradskoj luci Split.

Ugovor su potpisali privremeni ravnatelj Lučke uprave Split Joško Berket Bakota  i Nikša Musulin, predstavnik tvrtke izvođača Pomgrad inženjering d.o.o.

Ministar je dodao kako je proširenje veza samo početak ulaganja u luci najavivši pritom 200 milijuna kuna vrijedan projekt dogradnje Vanjskih vezova na Glavnom lukobranu za prihvat velikih putničkih brodova.

Projekt vrijedan 32 milijuna kuna financira se sredstvima Lučke uprave Split, a lokacijska dozvola očekuje se do kraja rujna. Rekonstrukcijom i dogradnjom vezova omogućit će se prihvat brodova u domaćem prometu kao i alternativni prihvat trajekata i katamarana u međunarodnom prometu.

Rekonstrukcijom vezova 26 i 27 osiguravaju se dva dužobalna veza od 140 metara kao i dvije ukrcajno-iskrcajne rampe od 30 metara. Operativna površina u luci tako će iznositi 2.700 četvornih metara.

Ravnatelj Berket Berket zahvalio se Ministarstvu i svima koji su prepoznali nužnost ulaganja u lučku infrastrukturu u cilju što kvalitetnijeg prihvata brodova i putnika u luci.

Riječ je o projektu koji ne samo da osigurava bolju protočnost, već i veću sigurnost prometa u luci, istaknuo je Berket Bakota izrazivši pritom nadu kako će najavljeni projekt biti dovršen u planiranom roku, od 9 mjeseci. Izvođačima radova pritom je poželio lijepo vrijeme, a svim novim putnicima koji će pristizati u luku mirno more.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar Hajdaš Dončić posjetio je Agenciju za obalni linijski pomorski promet, tvrtku Plovput i Lučku kapetaniju.