Njemački ronioc smrtno stradao u moru kod Podgore

Photo LK ST Pojisan_10.jpg
Iskusni njemački ronioc smrtno je stradao jučer tijekom organiziranoga ronjanja kod Podgore, o čemu se provode istražne radnje.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je jučer, 8. rujna u 12.53 sati dojavu od voditelja ronilačkog plovila o stradavanju jednog ronioca u moru kod Podgore, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Split, odnosno Lučka ispostava Makarska.

Djelatnici makarske Ispostave ustanovili su da je ronioc F.R.A. (rođen 1975. godine), njemački državljanin sudjelovao u organiziranoj osmeročlanoj ronilačkoj turi na poziciji Čaklje, nedaleko Podgore, kamo je doplovio gliserom za prijevoz ronioca tipa „M - Sport 780“ dužine 7,90 metara, luke upisa Makarska kojim je upravljao vlasnik S.M.J., njemački državljanin, ujedno vlasnik ronilačkoga kluba registriranog u Tučepima, koji je i organizirao ovu ronilačku turu.

Prema izjavama voditelja ronjenja i ostalih ronioca tura je započela na navedenoj poziciji jučer u 10.25 sati, a stradali njemački ronioc je nešto prije 12.30 sati ostalim sudionicima signalizirao da započinje postupak izranjanja, što je navodno obavio u skladu sa protokolima i bez problema. Nedugo nakon što su ostali ronioci izronili našli su njemačkog kolegu kako besvjesno pluta pored glisera, izvukli su ga na palubu i započeli postupak reanimacije, dok je voditelj gliserom odmah krenuo prema marini u Podgori kamo je pozvao Hitnu medicinsku pomoć, a o događaju je obavijestio i MRCC Rijeka. Po pristajanju u Podgoru djelatnici HMP-a nastavili su postupak reanimacije nad stradalim roniocem, no nažalost bez uspjeha, te je Njemac u 14.50 sati proglašen mrtvim.

Djelatnici Lučke ispostave Makarska u okviru očevidnih radnji utvrdili su da je smrtno stradali njemački ronioc posjedovao sve potrebne i važeće ronilačke dokumente, ali i dugogodišnje profesionalno iskustvo u ronjenju sa bocama, dok ronilački klub također posjeduje urednu dokumentaciju.

Službenici Policijske postaje Makarska od početka prate događaj, te su iz ronilačkoga kluba izuzeli dokumentaciju i ronilčku opremu u vještačenje, a daljnji istražni postupak dalje vodi Ured županijskog državnog odvjetništva iz Splita.