Pronađena četvrta smrtno stradala osoba u okviru potrage za nestalima u dubrovačkom akvatoriju

Photo nsl LK-grb.JPG
Drugoga dana potrage u moru dubrovačkog akvatorija pronađena je četvrta smrtno stradala osoba nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjak sa devet članova posade.

Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pronalasku četvrte smrtno stradale osobe u okviru spasilačko – potražne akcije, koja se provodi drugi dan na području dubrovačkog akvatorija, odnosno u širem području Koločepskog kanala, gdje je i pozicija teške pomorske nesreće.

MRCC Rijeka sa nadležnom LK Dubrovnik i pripadajućim lučkim ispostavama, Pomorskom policijom Dubrovnik i Obalnom stražom RK koordinira spasilačko - potražnu akciju za preostale tri osobe koje su nestale nakon teške pomorske nesreće.

U pomorskoj potrazi koja se odvija na širem području Koločepskog kanala trenutno su angažirana dva plovila lučkih kapetanija Ploče i Split, jedno plovilo tvrtke Brodospas d.o.o., jedna brodica Carinske ispostave Dubrovnik, brod rezervata Lokrum, gumenjak Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te dva plovila Pomorske policije Dubrovnik. U pomorsku potragu uključeno je i pet privatnih plovila te helikopter iz sastava MUP-a, dok se kopnena potraga na obalnim predjelima područja u obuhvatu potrage odvija u nadležnosti Policijske uprave Dubrovačko – neretvanske te u suradnji sa HGSS-om čijih 15 pripadnika obavljaju kopnenu potragu.

U podmorsku pretragu u suradnji sa MUP-om angažirani su ronioci Specijalne jedinice policije dok je Obalna straža RH u potragu angažirala i dva podmorska vozila opremljena visoko razlučivom optikom i sonarima.

U skladu sa ranije komniciranim informacijama, teška pomorska nesreća dogodila se u utorak navečer, 25. travnja u Koločepskom kanalu između uvale Pakljena i uvale Brsečine gdje se gumena brodica sa devet članova posade sudarila sa brodom Danče iz sastava Lučke kapetanije Dubrovnik, koji je u tom trenutku obavljao hitan medicinski prijevoz prema mjestu Sobra na otoku Mljetu.

Putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio u tijeku trajanja potražne akcije emitira se poruka pogibli kategorije „Mayday Relay“ prema svim sudionicima u pomorskom prometu.
 
Ministarstvo će javnost i dalje izvještavati o rezultatima spasilačko - potražne akcije.