Slovenski surfer smrtno stradao u Medulinskom zaljevu, u Vrsaru potonula austrijska brodica

Photo SAR_14.jpg
Na pulskom području nadzora sigurnosti pomorske plovidbe Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer je koordinirala u dva odvojena slučaja, odnosno organiziran je jedan hitan medicinski transport te jedna akcija spašavanja potonuloga plovila.

MRCC Rijeka zaprimila je jučer, 17. siječnja u 15.10 sati posredstvom Lučke kapetanije Pula poziv u pomoć djelantika Hitne medicinske pomoći Pula sa zahtjevom da se organizira hitan medicinski transport stradale osobe sa otočića Bodulaš na kopno. Odmah po zaprimljenoj dojavi djelatnici pulske Kapetanije organizirali su hitan transport djelatnika HMP-a iz medulinske luke adekvatnom privatnom brodicom u vlasništvu S.P., hrvatskog državljanina do otočića Bodulaš kamo su ubrzo pristali te započeli postupak reanimacije na stradaloj osobi, no nažalost, u 16.15 sati utvrđena je klinička smrt unesrećenog T.P. (rođen 1984. godine), slovenski državljanin, o čemu su djelatnici pulske Kapetanije izvijestili Središnjicu, odnosno Županijsko državno odvjetništvo. Prema prikupljenim podatcima stradavanje mladoga Slovenca dogodilo se jučer u rano popodne dok je upravljao daskom za jedrenje u društvu kolega u akvatoriju Medulinskog zaljeva. Pretpostavlja se da mu je iz za sada nepoznatog razloga pozlilo budući da su ga kolege u jednom trenutku ugledali da pluta u moru te ga odmah iznijeli na obližnji otočić Bodulaš, odakle su uputili poziv u pomoć.

Istražne radnje u ovome slučaju u policijskoj su, odnosno, u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva.

Također jučer, 17. siječnja, nešto prije tragičnog stradavanja slovenskoga surfera, u 12.00 sati u Središnjicu je zaprimljena dojava Lučke ispostave Poreč o potonuću plovila u Vrsaru.

Dolaskom na poziciju nezgode u lokalnu vrsarsku marinu djelatnici porečke Ispostave utvrdili su da je potonula brodica naziva „Iris – Jirina“ dužine 10,85 metara, austrijske zastave, dok je bila vezana za ponton. U trenutku potonuća na plovilu nije bilo posade te nije zabilježeno niti onečišćenje mora budući da je iz plovila prethodno izvađen pogonski stroj i gorivo. Vađenje potonulog austrijskog plovila obavili su ronioci lokalne tvrtke specijalizirane za radove pod morem, nakon čega su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Poreč obavili ispumpavanje mora iz trupa plovila. Djelatnici porečke ispostave obavljaju očevid o uzrocima potonuća plovila za koje je utvrđeno da je u vlasništvu W.L. austrijskog državljanina, kojemu će Lučka ispostava Poreč po okončanju očevida izreči eventualnu kaznu te ispostaviti račun troškova vađenja, teglja i zbrinjavanja oštećenoga plovila u remontu.