Zbog jakog nevremena poduzet veći broj spasilačkih akcija prema osobama i plovilima u istarskom akvatoriju

Photo Dance LK DU_12.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o koordiniranim spasilačkim akcijama aktivnostima koje su najvećim dijelom poduezete kasno sinoć i noćas u zapadnome dijelu istarskog akvatorija, koje je pogodilo nevrijeme, ali koje je, unatoč pravovremenoj najavi uzrokovalo niz problema nautičarima koji su se tada zatekli na moru.

Službenici Lučke kapetanije Pula slijedom brojnih dojava koju su zaprimili jučer, 6. kolovoza u večernjim satima u koordinaciji sa MRCC Rijeka te pripadajućim lučkim ispostavama poduzeli su spasilačke akcije prema osobama i plovilima u istarskom akvatoriju, od kojih ćemo navesti one koje su sukladno opasnosti po osobe i plovila iziskivale značajniji ljudski i matrijalni angažman.

Prva spasilačka akcija pokrenuta je sinoć u 20.20 slijedom poziva pogibelji sedmeročlane posade havarirane talijanske jedrilice „Alexa“, koja je ostala bez pogona na oko 10 nautičkih milja zapadno od Umaga, usred jakog nevremena. Kako su u trenutku dojave na moru vladali iznimno nepovoljni vremenski uvjeti zbog čega nije bio moguć isplov brodica niti pulske Kapetanije niti Pomorske policije, a ophodni brod Obalne straže RH trenutno nije bio pripremljen za plovidbu, MRCC Rijeka je u spasilačku akciju angažirala privatnu motornu jahtu „Follow me V“ dužine 41 metar koja je tada plovila uz Novigrad te se odmah uključila u spasilačku akciju. U međuvremenu je jedrilica „Alexa“ ostala bez svjetlosne signalizacije uslijed nestanka električne energije na plovilu, kao i bez radio i mobilne komunikacije, stoga MRCC Rijeka u komunikaciji sa talijanskom MRCC Roma posljednje potvrđene podatke o poziciji havarirane jedrilice proslijeđuje prema motornoj jahti „Folow me V“ te prema putničkom bnrodu (kruzer) „Silver Muse“ te svim ostalim brodovima u području potrage, a obzirom na opasnost od stradavana posade talijanske jedrilice zbog izrazito jakov nevremena, u potragu je angažiran i helikopter talijanske Obalne straže. Naknadno, noćas u 00.00 sati u potragu su isplovila i dva plovila Pomorske policije iz Umaga. Konačno, noćas, 7. kolovoza u 02.00 sati, posada motorne jahte „Folow me V“ javili su o pronalasku havarirane talijanske jedrilice u talijanskim vodama, oko 32 nautičke milje zapadno od Brijuna. Na poziciju pronalaska pristigli su helikopter i brod talijanske Obalne straže, na koji su prekrcani svih sedam neozlijeđenih talijanskih državljana i prevezeni na sigurno, o čemu je obaviješten hrvatski MRCC Rijeka, čime je ova akcija uspješno okončana.

Dok je trajala potražna akcija za talijanskom jedrilicom, sinoć u 21.15 sati u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv posade slovenske brodice koja je ostala bez pogona tijekom plovidbe oko crvenog otoka, u blizini Rovinja. Posadi havarirane slovenske brodice službenici MRCC Rijeka naložili su da se usidre i čekaju prolazak nevremena. Jutros u 6.00 sati u MRCC Rijeka dojavljeno je iz Lučke ispostave Rovinj da se slovenska brodica nalazi na oko 8 NM od Rovinja, nema ozlijeđenih te je organiziran privatni tegalj.

Sinoć u 22.05 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava da se na ulazu u Limski kanal nasukalo njemačko plovilo sa 6 osoba. Niko nije ozljeđen i osobe su izašle na obalu. Radi nepristupačnosti  po njih je upućena policijska patrola kopnenim putem.

U isto vrijeme, kod Rovinja blizu obale nasukale su se jedna talijanska i jedna njemačka brodica, ali su posade uspjele samostalno isplivati na kopno, neozlijeđeni te će se tijekom današnjeg dana javiti u Lučku ispostavu Rovinj vezano uz sve potrebne daljnje radnje u pogledu odsukavanja plovila.

Od ponoći do jutra u MRCC Rijeka zaprimljen je još niz dojava o nasukanjima plovila, srećom bez stradalih ili veće matrijalne štete, slijedom čega službenici Lučke kapetanije Pula i mjesno nadležnih lučkih ispostava tijekom današnjeg dana obavljaju očevide.