Provedene ackije pojačanoga nadzora "SIGURNOST NA MORU 2016“, na splitskom području prekršiteljima naplaćeno 48.400,00 kuna kazni

Photo SAR_14.jpg
Djelatnici Lučke kapetanije Split izvijestili su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o rezultatima prve akcije pojačanoga nadzora sigurnosti plovidbe „Sigurnost plovidbe 2016“ koja je provedena jučer, 20. srpnja na širem području nadzora sigurnosti plovidbe u nadležnosti splitske Kapetanije, na kojemu su obavili nadzor nad 56 plovila te odmah po utvrđivanju prekršaja naplatili ukupno 48.400,00 HRK kazni zbog utvrđenih pomorskih prekršaja.

Nadzor koji je trajao od 10.00 do 18.00 sati proveden je na području Kaštelanski zaljev – Omiš – BaškaVoda – Pučišča – Postira – Sumartin – Makarska – Podgora – Igrane – Tučepi – Milna – Bol – Jelsa – Hvar - Pakleni otoci – Vis – Trogir – Rogač - Drvenik Veli i DrvenikMali u koordinaciji gotovo svih subordiniranih lučkih ispostava te su pregledana 3 broda, 54 brodice i jahti, od čega 40 domaćih i 14 stranih, a zbog počinjenih prekršaja na moru izdano je 28 prekršajnih naloga.

Djelatnici Lučke kapetanije Split naplatili su prekršaje koji se odnose na 17 glisiranja, 7 prekrcaja putnika, 3 slučaja neposjedovanja Vinjete, 3 neimanja propisanih isprava kod osoba koje su upravljale plovilima, dok je u jednom slučaju utvrđen prekršaj ne važenmja Svjedodžbe osposobnosti (tehničke ispravnosti) motorne jahte za plovidbu.

LK RIJEKA RIJEKA
Djelatnici Lučke kapetanije Rijeka izvijestili su nadležno Ministarstvo o rezultatima provedene prve ovogodišnje akcije pojačanoga nadzora sigurnosti plovidbe na riječkom području koja je trajala također jučer u 10.00 do 18.00 sati. Akciju su na riječkom području proveli djelatnici riječke Kapetanije u koordinaciji sa subordiniranim lučkim ispostavama te su pregledali ukupno 83 plovila i naplatili 4.566,00 HRK kazni temeljem utvrđenih pomorskih prekršaja.

Od ukupno 85 inspekcijskih pregleda nadzorom su obuhvaćena 83 plovila, od toga 31 domaće brodice i jahte te 52 strane te dva pregleda pomorskog dobra, a u okviru obavljenih nadzora prekršiteljima su izrečene 24 kazne, od toga 20 mandatnih kazni te 4 prekršajna naloga, kao i četiri upozorenja.

Tijekom nadzora sva plovila uključena u provedbu akcije pojačanoga nadzora sigurnosti plovidbe u nadležnosti Lučke kapetanije Rijeka preplovila su ukupno 340 nautičkih milja, uz sudjelovanje ukupno 17 članova posada. Najveći broj izrečenih prekršaja i upozorenja odnosio se na neimanje propisanih isprava, odgovarajuće opreme na brodu, nekoliko upozorenja izdano je kupačima zbog plivanja na nedopuštenoj udaljenosti od obale, no tijekom obavljenoga nadzora nisu zabilježeni prekršaji nedopuštenoga glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale.