Zamjenik ministra Zdenko Antešić na splitskom FESB-u dodijelio 72 stipendije učenicima i studentima pomorskih zvanja

Photo nsl zmZA-STIP-ST 17-12_15.JPG
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić uručio je danas 72 stipendije za školsku i akademsku godinu 2015./2016. učenicima i studentima pomorskih zvanja koji se školuju na području četiri dalmatinske županije. Svečanost potpisivanja i uručivanja stipendija održana je u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, a uz mnogobrojne učenike i studente, dodjeli je prisustvovao i Pero Vidan, prodekan za nastavu splitskog Pomorskog fakulteta.

Obraćajući se okupljenima zamjenik ministra Zdenko Antešić je istaknuo: „Prije devet godina Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture je pokrenulo program stipendiranja učenika i studenata pomorskih zvanja. S obzirom da je interes za upis u pomorske škole i fakultete iz godine u godinu sve veći, jasno je da smo ostvarili zacrtani cilj i privukli mlade ljude časnim pomorskim zanimanjima. Tako se na ovogodišnji natječaj za dodjelu stipendija javilo čak 350 kandidata, dok je stipendiju dobio 151 učenik i student“.

Dodajmo kako je Ministarstvo prošle godine iniciralo donošenje Programa sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi za 2015. i 2016. godinu, a sve kako bi se u današnjim uvjetima krize na svjetskom pomorskom tržištu omogućilo da stipendisti sa što manje poteškoća obave pripravnički staž te steknu časnička zvanja.

Stipendistima se obratio i prodekan za nastavu Pomorskog fakulteta u Splitu Pero Vidan koji je istaknuo kako su hrvatski pomorci ponajbolji domaći „brand“ na koji s razlogom možemo biti ponosni. Stipendiranjem učenika i studenata hrvatska država istinski brine za razvoj pomorstva i pomorskih zvanja.

Nadalje, podsjetio je okupljene kako samo sa splitskog Pomorskog fakulteta svake godine „izlazi“ 150 nautičara i brodostrojara te dodao kako će za daljnje odvijanje nastave biti presudni novoizgrađeni, suvremeno opremljeni fakultetski prostori, koji su, istaknimo, pred otvaranjem.

Ponovimo, na današnjoj su svečanosti dodijeljene 72 stipendije, od čega 19 stipendija redovnim studentima Pomorskog fakulteta u Splitu, 4 stipendije redovnim studentima Sveučilišta u Zadru, 32 stipendije učenicima Pomorske škole u Splitu, 7 stipendija učenicima Pomorske škole u Zadru, 1 stipendija učeniku Prometno – tehničke škole u Šibeniku, 1 stipendija učeniku Tehničke škole u Šibeniku, 3 stipendije učenicima Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule te 5 stipendija učenicima Pomorsko tehničke  škole u Dubrovniku.

Inače, stipendiju Ministarstva ukupno prima 225 stipendista, od čega 183 učenika srednjih pomorskih škola i 42 studenta pomorskih fakulteta. U razdoblju od 2006. do 2014. godine dodijeljeno je ukupno 748 stipendija učenicima pomorskih škola i 270 stipendija studentima pomorskih fakulteta za što je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izdvojilo 37,1 milijun kuna proračunskih sredstava.
 
FOTOGALERIJA