DUZS: Posadi broda "Danče" priznanje za naročiti pothvat zbog spašavanja petorice kajakaša iz olujnog nevremena na moru

Photo nsl DUZS-LKDU 2-3_16.JPG
Na prijedlog PUZS-a Dubrovnik Tomislavu Margaretiću, članu EmergenSea mreže dodjeljena je Kristalna plaketa i Priznanje kao i djelatnicima EmergenSea mreže / baza Dubrovnik te posadi Lučke kapetanije Dubrovnik / posada službene brodice "Danče" za naročiti pothvat u „Akciji spašavanja petorice kajakaša iz olujnog nevremena na moru“.

Priznanje je dodjeljeno temeljem uspješno poduzete koordinirane akcije spašavanja pet kajakaša po olujnome nevremenu nedaleko otoka Koločepa.

Kratki opis akcije traganja i spašavanja:
Dana 24. svibnja 2015. godine u 13:44 sati, ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je poziv skipera koji je zatražio pomoć za spašavanje njega i još četvero kajakaša koje vjetar nosi prema stijenama otoka Koločepa (Kalamote).

Po prijemu poziva, ŽC112 Dubrovnik odmah je obavijestio MRCC Rijeka, koji je dalje koordinirao akciju spašavanja, dok se Centar 112 Dubrovnik uključivao prema potrebi.

MRCC Rijeka u akciju spašavanja uključio je EmergenSea bazu Dubrovnik, koji su na mjesto događaja došli u rekordnom roku, međutim zbog jakog pojačanja nevremena na moru kajkaše su zatekli zbijene na stijenama i izgrebane u jednoj uvali gdje se nije moglo prići brodom bliže od 30m zbog podvodnih stijena.

Kako se more počelo povećavati nastala je borba za živote ljudi.

U vrlo hrabrom pothvatu Tomislav Margaretić s broda EmergenSea skočio je u more i plivajući po vrlo visokim valovima, jednog po jednog unesrećenog sigurno dovukao na palubu EmergenSea plovila i na brod Danče Lučke kapetanije Dubrovnik koji je također sudjelovao u akciji spašavanja. - priopćeno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.