Kod Žirja se nasukala ribarica, kod Ždrelca sudar brodice i ribarice

Photo SAR - kalafurija.jpg
Tijekom jučerašnjega dana na šibenskom i zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe dogodile su se dvije pomorske nezgode u kojima je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Prvu dojavu MRCC Rijeka zaprimila je jučer, 4. lipnja u 15.30 sati posredstvom Obalne Straže RH čiji djelatnici su na oko 2 nautičke milje zapadno od Žirja uočili plovilo nagnuto na stranu, o čemu je Središnjica obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Šibenik čiji djelatnici su dolaskom na dojavljenu poziciju zatekli ribarski brod tipa koćarica, naziva „Pipi Mali“ nasukan u plićinu Pjat neposredno uz otočić Sedlo. Pregledom nasukanoga plovila i posade utvrđeno je da nema ozlijeđenih, ali je ustanovljen manji prodor mora u potpalublje, a koji je voditelj koćarice sa članovima posade odlučio samostalno sanirati te potom obaviti odsukavanje plovila.

Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora. Djelatnici šibenske Kapetanije pokrenuli su očevid o uzrocima ove pomorske nezgode.

Drugu dojavu Središnjica je zaprimila jučer u 18.54 sati posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Zadar vezano uz sudar dva plovila na moru između otoka Ugljana i Pašmana, o čemu je MRCC Rijeka obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Zadar.

Prema prikupljenim podatcima djelatnici zadarske Kapetanije utvrdili su da je došlo do sudara ribarskoga broda naziva „Tihomir“, hrvatske zastave i privatne brodice dužine 7,95 metara luke upisa Zadar sa dva člana posade, na poziciji 1,5 nautičkih milja južno od Ždrelca. Budući da su sudionici ove pomorske nezgode dojavili prodor mora u brodicu naloženo im je odmah doploviti u najbližu luku u Ždrelcu kamo je oštećenu brodicu doteglio ribarski brod 'Tihomir'. Djelatnici zadarske Kapetanije u mjesnoj lučici u Ždrelcu pregledali su oba plovila te su na manjoj brodici uočili proboj trupa što je i uzrokovalo naplavljivanje, dok na ribarskome brodu nisu uočena značajnija oštećenja.

U ovoj nezgodi srećom nitko nije ozlijeđen te nije uočeno onečišćenje mora na poziciji sudara. Djelatnici Lučke kapetanije Zadar započeli su očevidne radnje vezano uz uzroke ove pomorske nezgode.